Ευημερία των ζώων και βιωσιμότητα: το όραμα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων για το 2030

Η European Forum of Farm Animal Breeders (EFFAB), η «φωνή» των ευρωπαϊκών οργανώσεων εκτροφής και αναπαραγωγής ζώων, εγκαινίασε το όραμα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων για το 2030. 

Σε έγγραφό της περιγράφει το στρατηγικό όραμα για το 2030 με βασικά επιτεύγματα, προτεραιότητες και στόχους για τον τομέα, καθορίζοντας την κατεύθυνση για το μέλλον της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και υδατοκαλλιέργειας.

Η EFFAB έχει αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη αυτών των στόχων, υποστηρίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την προστασία των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεργαζόμενη στενά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους κτηνοτρόφους, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό μέλλον για την ευρωπαϊκή κτηνοτροφία. Επισημαίνει τον κρίσιμο ρόλο της γενετικής επιλογής στην κτηνοτροφία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών συστημάτων.

Οι υπεύθυνες στρατηγικές αναπαραγωγής μπορούν να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα, την καλή μεταχείριση των ζώων και την υγεία

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε σε πιο υπεύθυνες και ισορροπημένες στρατηγικές αναπαραγωγής που βελτιώνουν την ευημερία και την υγεία των ζώων, μειώνουν τη χρήση πόρων και τον αντίκτυπο στο κλίμα και διατηρούν τη γενετική ποικιλομορφία, η EFFAB ανέπτυξε τον Κώδικα EFABAR, ο οποίος έχει ως στόχο να δείξει πώς οι κτηνοτρόφοι σήμερα ενσωματώνουν όλα αυτά τα στοιχεία στα προγράμματα αναπαραγωγής τους, με μοναδικό στόχο να συμβάλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας όλων των κτηνοτροφικών συστημάτων.

Η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα αποτελεί βασικό ζήτημα, καθώς οι κτηνοτρόφοι αποτελούν τα θεμέλια εκκίνησης των ευρωπαϊκών διατροφικών συστημάτων. 

Με την ανάπτυξη ισορροπημένων και υπεύθυνων στρατηγικών αναπαραγωγής, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί σε όλα τα συστήματα εκτροφής έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στις κατάλληλες γενετικές εξελίξεις για διάφορες τοπικές και εμπορικές φυλές για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. 

Η γενετική πρόοδος και η κτηνοτροφία αποτελούν βασικά εργαλεία για τη βελτίωση της ευημερίας και της υγείας των αγροτικών ζώων και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των στρατηγικών.

Μεταξύ 2008 και 2018, έχουν επιτευχθεί πολλές βελτιώσεις στην καλή διαβίωση των ζώων, μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα και την ανάγκη χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών. 

Για παράδειγμα, το 40% των προγραμμάτων αναπαραγωγής πουλερικών είναι αφιερωμένο στη βελτίωση της ευζωίας των πτηνών, οδηγώντας σε βελτιώσεις της δύναμης των ποδιών, της καρδιακής και πνευμονικής λειτουργίας και εξασφαλίζοντας σταθερά, υγιέστερα σμήνη με την πάροδο του χρόνου. 

Ομοίως, μεταξύ 2015 και 2020, η επιβίωση των χοιριδίων πριν από τον απογαλακτισμό θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω ισορροπημένων προγραμμάτων αναπαραγωγής και η θνησιμότητα στην εκτροφή σολομού έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90% με την πάροδο των ετών.

Η καινοτομία και οι τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την εκτροφή και την καλή διαβίωση των ζώων

Το όραμα προωθεί μια ισορροπημένη προσέγγιση που ενσωματώνει την υγεία των ζώων, την καλή διαβίωση και την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα. Τα περιβαλλοντικά οφέλη της αναπαραγωγής περιλαμβάνουν μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 1% ετησίως και μείωση της έκκρισης αζώτου κατά 3,5% κάθε πέντε χρόνια. 

Η χρήση 30% λιγότερων ζωοτροφών από ό,τι πριν από 30 χρόνια έχει θετικό περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στη γενετική των ζώων, τη γονιδιωματική, τα εργαλεία κτηνοτροφίας ακριβείας, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους της ΕΕ να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, οδηγώντας σε καλύτερη κατανόηση των ζώων και σε όλο και πιο υπεύθυνες στρατηγικές αναπαραγωγής για όλους τους γεωργούς και τα γεωργικά συστήματα. 

Η καινοτομία και οι προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την εκτροφή και την καλή διαβίωση των ζώων και να διατηρήσουν την ΕΕ παγκοσμίως ανταγωνιστική μέσω της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης.

Η υπεύθυνη αναπαραγωγή θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για πολιτικές πρωτοβουλίες

Απαιτείται ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο, ευέλικτο, αναλογικό και συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βελτίωση της βιωσιμότητας όλων των κτηνοτροφικών συστημάτων και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. 

Οι κανονισμοί θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να αναλύονται γρήγορα και να προσαρμόζονται στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, ώστε να διασφαλίζεται ένας ασφαλής χώρος λειτουργίας και η ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων της ΕΕ στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε ένα φιλόδοξο πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για τις προ-εκτροφικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής ζώων, καθώς το όραμα αναφέρει ότι η απάντηση στην ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της κυκλικότητας και την ανθεκτικότητα όλων των κτηνοτροφικών συστημάτων βρίσκεται στη γενετική των ζώων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις