Βουλγαρία: Επιδοτήσεις 100 εκατ. ευρώ σε αγρότες για να... μη κάνουν μπλόκα

Μετά από «απειλές» παραγωγών για νέες διαμαρτυρίες για τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις στους τοπικούς αγρότες που έχουν απειλήσει με νέες διαμαρτυρίες για τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Σόφια συμφώνησε γρήγορα να αυξήσει τις κρατικές επιδοτήσεις για τους αγρότες για να αποφύγει νέες διαμαρτυρίες την παραμονή των πρόωρων εκλογών. Οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες στις 27 Οκτωβρίου για έβδομη φορά μέσα σε τρεισήμισι χρόνια.

«Η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκτελεστική εξουσία θα έφερνε τους αγρότες ξανά στους δρόμους, διακόπτοντας τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ του κράτους και του κλάδου», ανέφερε η Εθνική Ένωση Παραγωγών Σιτηρών σε προηγούμενη ανακοίνωσή της.

Το μήνυμα της ένωσης αγροτών εκδόθηκε την ημέρα που ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις γενικές εκλογές.

Το ήμισυ της κρατικής επιδότησης θα πάει στους παραγωγούς δημητριακών και ελαιούχων σπόρων. Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των καλλιεργητών φρούτων και λαχανικών.

Μετά τις απειλές για διαμαρτυρίες τον Φεβρουάριο του 2024, η βουλγαρική κυβέρνηση υποσχέθηκε περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες, οι οποίοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μαζικών πτωχεύσεων λόγω των εισαγωγών πολύ φθηνότερων προϊόντων από την Ουκρανία.

Οι αγρότες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα διαμαρτυρηθούν για τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις των Βρυξελλών με βάση την Πράσινη Συμφωνία. Επέμειναν ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να ζητήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη χαλάρωση των κανόνων των Στρατηγικών Σχεδίων για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει.