USDA: Έτσι θα κινηθεί ο τομέας ζάχαρης στην Ε.Ε.

Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2024/25 θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία, φτάνοντας περίπου τους 15,4 Mt. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φυτεύσεων, καθώς οι προσδοκίες υψηλών τιμών στη αγορά, έχει προσελκύσει τους αγρότες σε αυτή την καλλιέργεια, σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). 

Κατά την τρέχουσα περίοδο, έχουν φυτεύει κατά 6% περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 1.482.000 εκτάρια. Ενώ οι κύριες περιοχές παραγωγής διατήρησαν σταθερές περιοχές φύτευσης, άλλα μέρη της Ε.Ε. επεκτάθηκαν σημαντικά ως απάντηση στις αναμενόμενες υψηλές τιμές ζάχαρης. 

Η επίμονη βροχή σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Τσεχία, καθυστέρησε τη φύτευση, ενώ η τοπική ξηρασία σε άλλες, όπως η Ουγγαρία, έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των τεύτλων. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη και τις δυνατότητες απόδοσης των τεύτλων στις κύριες χώρες παραγωγής. 

Κατά την περασμένη περίοδο 2023/24 η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην Ε.Ε. έφτασε στους 14,8 Mt, αυξημένη κατά 7% από την περασμένη σεζόν.

Ο δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες παρεμπόδισαν την περίοδο φύτευσης και συγκομιδής, προκαλώντας καθυστερήσεις και διαταραχές. Παρά τις προκλήσεις αυτές, ορισμένες περιοχές, όπως η Πολωνία, κατέγραψαν συγκομιδές ρεκόρ χάρη στην αυξημένη καλλιεργούμενη έκταση και τον ευνοϊκό καιρό. 

Στο παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τα εκτιμώμενα στοιχεία παραγωγής τεύτλων σε διαφορετικές περιόδους σε χώρες της Ε.Ε.: 

Όσον αφορά την παραγωγή ζάχαρης στους «27» της Ε.Ε. την περίοδο 2024/25 εκτιμάται ότι είναι 17,4 Mt, που αντικατοπτρίζει αύξηση 4% σε σύγκριση με τους 16,8 Mt που παρήχθησαν την περίοδο 2023 και αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2022/23. 

Η έκθεση του USDA υπογραμμίζει επίσης ότι η κατανάλωση ζάχαρης στην Ε.Ε. θα παραμείνει σταθερή κατά την περίοδο 2024/25, κυμαινόμενη γύρω στους 16,5 Mt.  Ωστόσο, οι εισαγωγές ζάχαρης αναμένεται να αυξηθούν σε 2,4 Mt, εν μέρει λόγω του μεγαλύτερου όγκου που προέρχεται από την Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται μείωση των εξαγωγών ζάχαρης από την Ε.Ε., αντανακλώντας χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια αγορά. 

Τέλος, παρά τις κλιματικές και εμπορικές προκλήσεις, ο τομέας ζάχαρης της Ε.Ε. επιδεικνύει αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής, σύμφωνα με το USDA, αν και υπογραμμίζεται η ανάγκη βελτίωσης της ανθεκτικότητας σε ακραίες καιρικές συνθήκες. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις