Ελαιόλαδο: Πέφτουν οι τιμές στην Ευρώπη - Αυξάνεται η κατανάλωση

Το επόμενο έτος, οι προμήθειες ελαιολάδου στην Ευρώπη ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς η Ισπανία θα συνεχίσει την παραγωγή μετά από ξηρασία, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν τα νοικοκυριά που εγκατέλειψαν τη χρήση του λαδιού αυτού λόγω των υψηλών τιμών ρεκόρ θα επιστρέψουν στην κατανάλωσή του.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, την περίοδο 2024/25 η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα αυξηθεί κατά 31% σε 2 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή 9% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας, καθώς η κακή συγκομιδή στην Ιταλία θα αντισταθμιστεί από την αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Έτσι, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην ΕΕ - Ισπανία φέτος θα αυξήσει την παραγωγή του σε σύγκριση με το 2023 κατά 48% σε 1,26 εκατ. τόνους λόγω των ανοιξιάτικων βροχών, οι οποίες τόνωσαν την πρώιμη ανάπτυξη των ελιών. Οι αρχές της χώρας προειδοποιούν ότι η τελική συγκομιδή θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων, αλλά «οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από το 2023, καθώς οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι».

Οι τιμές του ελαιολάδου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά από δύο κακές χρονιές συγκομιδής, αλλά τώρα έχουν μειωθεί κατά 20% λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων. Ωστόσο, οι τιμές για τους καταναλωτές θα μειωθούν πολύ αργότερα.

Πέρυσι, οι παραγωγοί ελαιολάδου πληρώνονταν με 10 €/l και τώρα οι τιμές έχουν πέσει στα 8 €/l και συνεχίζουν να πέφτουν. Υπενθυμίζεται ότι στην Ανδαλουσία (όπου παράγεται το 80% του ισπανικού ελαιολάδου), οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  αυξήθηκαν από 3,5-4 €/kg το 2021 στο ρεκόρ των 10 €/kg το 2023.

Εν μέσω της σημαντικής αύξησης των τιμών του ελαιολάδου, ορισμένα νοικοκυριά στράφηκαν στο φθηνότερο ηλιέλαιο το 2024, γεγονός που άλλαξε δραματικά τις καταναλωτικές συνήθειες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ θα αυξηθεί κατά 7% την περίοδο 2024/25 μετά από μείωση 22% τα τελευταία δύο χρόνια και η επανέναρξη των προμηθειών θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο γρήγορα οι τιμές θα αντιδράσουν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και οι καταναλωτές θα αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ θα αυξηθούν κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 7%, αλλά οι καλές σοδειές σε ανταγωνίστριες χώρες (Τυνησία και Τουρκία) ενδέχεται να συγκρατήσουν την εμπορική ανισορροπία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις