Πάνω από 50 εκατ. τόνοι γεωργικών προϊόντων έχουν μεταφερθεί μέσω της Μαύρη Θάλασσας

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, ο ουκρανικός θαλάσσιος διάδρομος μέσω των λιμένων της ευρύτερης περιοχής της Οδησσού έχει ήδη μεταφέρει περισσότερους από 50,1 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με το  υπουργείο Ανάπτυξης Κοινοτήτων και Εδαφών της Ουκρανίας.

Ο συνολικός όγκος του φορτίου που διακινήθηκε στα λιμάνια αυτά έφτασε τα 75 εκατομμύρια τόνους. Τα ουκρανικά προϊόντα έχουν εξαχθεί σε 50 χώρες σε όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

Παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τη Ρωσία, που έχουν στόχο την καταστροφή των λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία επισιτιστικής κρίσης, η Ουκρανία συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του διαδρόμου όλο το εικοσιτετράωρο από τις 15 Μαρτίου 2024, ο όγκος των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατά 20%.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denis Shmigal δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του έτους λειτουργίας του διαδρόμου, περισσότερα από 2.300 πλοία κατέπλευσαν σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και ο κύκλος εργασιών φορτίου ανήλθε σε περισσότερους από 64 εκατομμύρια τόνους. Συγκεκριμένα, εξήχθησαν περίπου 44 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις