Ελαιόλαδο: Αυξημένη 32% η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ: φθινόπωρο 2024. 

Σε αυτήν την έκθεση, αναμένεται ότι η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ θα ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, λόγω της ανάκαμψης παραγωγή στην Ισπανία (έως περίπου 1,3 εκατ. τόνοι, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. 

Συνολικά, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα πρέπει να φθάσει τους 2 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει αύξηση 32% σε ετήσια βάση και παράλληλα θα πρέπει να οδηγήσει σε πτώση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης που σήμερα θεωρείται ότι θα μπορούσε φθάσει το 7% και ότι θα μπορούσε να υπόκειται στον ρυθμό μετάδοσης των τιμών στην πηγή στους καταναλωτές.

Καθώς η διαθεσιμότητα αυξάνεται και οι τιμές πέφτουν, οι εξαγωγές της ΕΕ εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν σε σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν (-7%), αλλά η επίδραση θα μπορούσε να μετριαστεί εάν επιβεβαιωθούν μεγαλύτερες συγκομιδές στην Τυνησία και την Τουρκία.

Η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν οι τιμές στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές αφού έχουν αλλάξει συνήθειες δαπανών λόγω των υψηλών τιμών. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 601.000 τόνους τελικών αποθεμάτων το 2024/2025.

Το μειονέκτημα τιμών στο εμπόριο

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου στην προέλευση, οι τεχνικοί της ΕΕ θεωρούν ότι έφτασαν σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο το 2023/24, μετά από δύο καμπάνιες με ιστορικά χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ.

Η υψηλότερη κορυφή σημειώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με μέσες τιμές στην Ισπανία που έφτασαν τα 903 €/100 kg, τα €851/100 kg και τα €845/100 kg για το εξαιρετικό παρθένο λάδι, το παρθένο λάδι και το λάδι λαμπάντε, αντίστοιχα. Έκτοτε, οι τιμές ακολούθησαν μια ελαφρά πτωτική τάση, καθώς παγιώνονται οι προσδοκίες για μια μέση καμπάνια 2024/25. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσια από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η χαμηλή διαθεσιμότητα και οι υψηλές τιμές στην ΕΕ έχουν επίσης επηρεάσει τις εμπορικές ροές, τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές. Οι εξαγωγές της ΕΕ άρχισαν πτωτική τάση κατά την εκστρατεία 2022/23 και άρχισαν να ανακάμπτουν αργά μόλις στα τέλη του 2023. Οι όγκοι των εξαγωγών τον Οκτώβριο-Ιούλιο ήταν 1,3% χαμηλότεροι από το 2022/23 και 26% χαμηλότεροι από τις αυξήσεις του 2021 κατά 54% και 56% αντίστοιχα.

Αντίθετα, οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 30% τον Οκτώβριο-Ιούλιο σε ετήσια βάση, με αυξήσεις από τους κύριους προμηθευτές: την Τυνησία (+20% και 62% μερίδιο) και την Τουρκία (+17%, μερίδιο 14%), αλλά προσελκύοντας επίσης όγκους από άλλες προελεύσεις όπως η Αίγυπτος, η Συρία και η Αργεντινή, αν και με μικρότερα μερίδια. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές τιμές, η κατανάλωση στην ΕΕ θα συνεχίσει να μειώνεται ελαφρά (-1%) σε σύγκριση με το επίπεδο της προηγούμενης σεζόν και 22% κάτω από το 2021/2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις