Πόλεμος, πολιτική και εισροές καλλιεργειών

Οι ενημερώσεις από το USDA, καθώς και οι βασικές αναφορές για τον καιρό, τις τιμές των εισροών και την οικονομία, παρέχουν πολλά δεδομένα για να δει κάποιος καθώς η συγκομιδή 2024 συνεχίζει να συγκεντρώνει "σύννεφα".

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε, γιατί οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Καμία έκπληξη τον Οκτώβριο

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) έκανε μόνο μικρές αλλαγές στις προβλέψεις παραγωγής που περιλαμβάνονται στις 11 Οκτωβρίου στις Παγκόσμιες Εκτιμήσεις Προσφοράς και Ζήτησης Αγροτικών Προϊόντων, μειώνοντας ελαφρώς τις αποδόσεις σόγιας σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ενώ αύξησε λίγο το καλαμπόκι από την άλλη πλευρά. Αλλά οι μόνες σημαντικές αλλαγές στους πίνακες προσφοράς και ζήτησης προέκυψαν από τα σύνολα παραγωγής που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τα αποθέματα σιτηρών της 30ης Σεπτεμβρίου. Και αυτές ήταν αναμενόμενες από το εμπόριο.

Μέχρι τη στιγμή που ο οργανισμός θα δημοσιεύσει τις τελικές μηνιαίες εκτιμήσεις του τον Ιανουάριο, η ιστορία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά λόγω των επιπτώσεων στην παραγωγή από τους τυφώνες Helene και Milton - και όποιες άλλες προκύψουν. Η καταμέτρηση των ζημιών από καταιγίδες είναι πάντα μια χρονοβόρα διαδικασία. Οι αιτήσεις ασφάλισης καλλιεργειών που αναφέρονται στον Οργανισμό Διαχείρισης Κινδύνων θα παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις.

Οι αξιολογήσεις Crop Progress πριν από τις διακοπές της 14ης Οκτωβρίου μειώθηκαν τόσο για το καλαμπόκι όσο και για τη σόγια, αλλά οι προβλέψεις για τις αποδόσεις καλαμποκιού που προβλέπονται από αυτές τις συνθήκες έχουν βελτιωθεί από την έρευνα του USDA στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις για τη ζήτηση ήταν επίσης μέτριες αυτή τη φορά. Τα σύνολα των εξαγωγών καλαμποκιού από το USDA φαίνονται λίγο μεγάλα, αλλά οι αποστολές εξαρτώνται εν μέρει από το μέγεθος των καλλιεργειών που συγκομίζονται από τους ανταγωνιστές. Η παραγωγή της Νότιας Αμερικής, ιδίως από τη μεγάλη δεύτερη σοδειά της Βραζιλίας, δεν θα είναι γνωστή για πολλούς μήνες, και ο πόλεμος στην Ουκρανία θολώνει τις προμήθειες από την Ευρώπη και τη Ρωσία που πλήττονται από την ξηρασία.

Τι συμβαίνει με τις πωλήσεις σόγιας; Ο δασμός 60% έως 100% στις εισαγωγές από την Κίνα, όπως πρότεινε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι αντίποινα από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Αυτός είναι ένας λόγος που τα futures πάλεψαν να κρατήσουν τα 10 δολάρια την περασμένη εβδομάδα.

Η La Nina εξασθενεί

Οι μετεωρολόγοι των ΗΠΑ μείωσαν την περασμένη εβδομάδα τον κίνδυνο ψύξης της Λα Νίνια στον Ισημερινό Ειρηνικό, προβλέποντας αντ' αυτού ένα αδύναμο και βραχύβιο φαινόμενο που θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο και θα διαρκέσει μέχρι το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

Η La Nina μπορεί να βλάψει τις αποδόσεις σόγιας στην Αργεντινή, όπου τα επίπεδα εδαφικής υγρασίας παραμένουν κάτω του μέσου όρου. Οι ουδέτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο είναι πιο ευνοϊκές, αν και παρατηρήθηκαν τόσο καλύτερες όσο και χειρότερες από το κανονικό αποδόσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια προηγούμενων καλοκαιριών χωρίς La Nina ή El Nino.

Πτώση του κόστους των λιπασμάτων

Οι τιμές των τροφίμων και το κόστος των λιπασμάτων παρουσιάζουν ισχυρή συσχέτιση, κινούμενες υψηλότερα και χαμηλότερα σε ένα είδος χορού δύο βημάτων μαζί. Έτσι, με τις τιμές των καλλιεργειών να μειώνονται απότομα, οι χαμηλότεροι λογαριασμοί θρεπτικών ουσιών δεν αποτελούν έκπληξη.

Οι χαμηλές τιμές των καλλιεργειών δίνουν στους αγρότες λιγότερα κίνητρα και τους δίνουν επίσης λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν γεμίζοντας τις αποθήκες λιπασμάτων για την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά η ζήτηση από τους παραγωγούς είναι μόνο ένας παράγοντας. Οι προμήθειες και τα ανταγωνιστικά προϊόντα επηρεάζουν επίσης το κόστος.

Οι εξαγωγές φωσφορικών αλάτων από την Κίνα μπορούν να αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την κίνηση των αγορών DAP και MAP. Οι διαφωνίες για τα δασμολόγια στην Ευρώπη μετατοπίζουν τον τόπο από τον οποίο οι αγρότες στην ήπειρο προμηθεύονται, με τις αμερικανικές εξαγωγές να είναι υψηλότερες, καθώς οι τυφώνες δημιουργούν αβεβαιότητα στα ορυχεία της Φλόριντα. Οι τιμές του DAP κινήθηκαν υψηλότερα τον Οκτώβριο από τα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης και παραμένουν αυξημένες σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

Οι διακανονισμοί αμμωνίας για τα συμβόλαια Οκτωβρίου στον Κόλπο κινήθηκαν επίσης υψηλότερα, αλλά εξακολουθούν να είναι μόλις στο ένα τρίτο της κορυφής που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του πληθωρισμού μετά την πανδημία του 2022. Η ποτάσα στα μετρητά στις μεσοδυτικές πολιτείες βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, καθώς το εμπόριο αναμένει ότι οι αγρότες θα ακολουθήσουν τη συνήθη πρακτική τους: θα μειώσουν τις εφαρμογές, θα εξορύξουν το έδαφός τους και θα εξοικονομήσουν μετρητά.

Ακατάστατες αγορές ενέργειας

Ως συνήθως, οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούν τα μοτίβα βόμβας στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν προκάλεσαν εκτίναξη του αργού πετρελαίου και των προϊόντων, αυξάνοντας το κόστος του ντίζελ κατά περίπου 20%, σε μια εποχή που η ζήτηση από τη γεωργία μπορεί επίσης να σφίξει την αγορά.

Το προπάνιο ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα, χάρη στην εκτόξευση της περασμένης εβδομάδας από το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά των καυσίμων θέρμανσης γίνεται πιο ακριβή όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες, ενώ η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του μειώθηκε τον περασμένο μήνα, αν και τα κοιτάσματα στη Λιβύη αναμένεται να επιστρέψουν καθώς βελτιώνεται η πολιτική σταθερότητα εκεί.

Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού και τα νέα για την κατεύθυνση των τιμών είναι εξίσου μπερδεμένα. Ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου στις 10 Οκτωβρίου βγήκε λίγο πιο θερμός από ό,τι αναμενόταν, οι τιμές παραγωγού την επόμενη ημέρα ήταν καλοπροαίρετες, συνεχίζοντας μια αντιφατική ροή δεδομένων που περιλάμβανε μια μεγάλη αιχμή στις αιτήσεις ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, μέσω των απολύσεων που μπορεί να προέκυψαν από το κλείσιμο του τυφώνα.

Το αν τα πράγματα βελτιώνονται ή χειροτερεύουν, φυσικά, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εκλογές. Ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευθεί αυτό το μείγμα εκθέσεων θα μπορούσε να επηρεάσει τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το εμπόριο αναμένει συντριπτικά ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της Federal Funds κατά ένα τέταρτο του 1% στην επόμενη συνεδρίασή της ακριβώς πριν από τις εκλογές, με δύο ακόμη μειώσεις έως τον Ιανουάριο.

Όμως τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού -ένα πιθανό σενάριο ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές- θα μπορούσαν να αλλοιώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για τη μείωση του κόστους του χρήματος.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις