Το μεγαλύτερο μερίδιο των απωλειών προκλήθηκε από τη μείωση της φυτικής παραγωγής
Το Reuters ανέφερε στις αρχές Οκτωβρίου ότι «οι έμμεσες απώλειες στον βασικό γεωργικό τομέα της Ουκρανίας που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή θα μπορούσαν να φτάσουν τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2025, κυρίως λόγω της πτώσης των συγκομιδών, δήλωσε την Πέμπτη η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE). Η Ουκρανία είναι παγκοσμίως σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας σιτηρών, φυτικών ελαίων και ελαιούχων σπόρων».
«Το KSE ανέφερε σε έκθεσή του ότι το αναμενόμενο ποσό περιλαμβάνει τις απώλειες της φυτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, τις απώλειες των παραγωγών λόγω των διαταραχών των εξαγωγών, καθώς και τις απώλειες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και τις απώλειες λόγω της ανάγκης επιστροφής της γης στην παραγωγή», ανέφερε το Reuters.
«Το μεγαλύτερο μερίδιο των απωλειών προκλήθηκε από τη μείωση της φυτικής παραγωγής. Οι συνολικές έμμεσες απώλειες λόγω της μείωσης της φυτικής παραγωγής ανέρχονται σε 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια«, αναφέρεται».
«Το KSE δήλωσε ότι η φυτική παραγωγή μειώθηκε τόσο λόγω της μείωσης των σπαρμένων εκτάσεων όσο και λόγω της αλλαγής στην τεχνολογία παραγωγής, η οποία οδηγεί σε μείωση της απόδοσης των κυριότερων καλλιεργειών», ανέφερε το Reuters. «Η συνδυασμένη συγκομιδή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας ήταν 107 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι το 2021, αλλά είναι πιθανό να μειωθεί σε περίπου 77 εκατομμύρια τόνους το 2024».
«Το KSE ανέφερε επίσης ότι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν οι απώλειες λόγω της διακοπής των εξαγωγών και υπολογίζονται σε 24,1 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε το Reuters.
«Ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλε η Ρωσική Ομοσπονδία στην αρχή της εισβολής και στη συνέχεια η περιορισμένη λειτουργία του λεγόμενου διαδρόμου σιτηρών, οδήγησε σε αύξηση του κόστους εφοδιαστικής», δήλωσε ο KSE. Εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, ο αγροτικός τομέας παραμένει μια από τις κύριες πηγές εξαγωγικών εσόδων για την ουκρανική οικονομία, προμηθεύοντας σιτηρά, φυτικά έλαια και ελαιούχους σπόρους στις ξένες αγορές».
Παραμένουν οι δυσκολίες στις εξαγωγές σιτηρών
Ενώ ο αγροτικός τομέας παραμένει μια από τις κύριες πηγές εξαγωγικών εσόδων για την Ουκρανία, οι δυσκολίες εξαγωγής σιτηρών παραμένουν κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής, καθώς η Ρωσία στοχεύει συχνά πλοία με σιτηρά και υποδομές σιτηρών μέσα και γύρω από λιμάνια σε ποτάμια και στη Μαύρη Θάλασσα.
Για παράδειγμα, οι Kateryna Chursina και Olesia Safronova του Bloomberg ανέφεραν τη Δευτέρα ότι «ένα χύδην φορτηγό πλοίο φορτωμένο με ουκρανικά σιτηρά για εξαγωγή υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια ρωσικού πυραυλικού πυρός στην περιοχή της Οδησσού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών στο Κίεβο».
«Το Paresa, το οποίο πλέει υπό τη σημαία του Αγίου Κιτς και Νέβις, είχε 6.000 τόνους καλαμποκιού στο πλοίο και βρισκόταν κοντά σε μία από τις αποβάθρες του λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας Πιβντένι όταν χτυπήθηκε», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του. Τα 15 μέλη του πληρώματος του πλοίου - πολίτες της Αιγύπτου και της Συρίας - δεν έπαθαν τίποτα», ανέφεραν οι Chursina και Safronova.
«Το υπουργείο δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν σπασμένα γυαλιά στην τιμονιέρα και μεταλλικά συντρίμμια κοντά σε φορτωμένα σιτηρά. Η ναυτιλιακή εταιρεία AK shipping με έδρα την Ελλάδα, ιδιοκτήτρια του Paresa, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο δέχθηκε ρωσική επίθεση. Είχε καταπλεύσει στο λιμάνι με άδεια αμπάρια με συγκεκριμένο σκοπό να φορτώσει σιτηρά, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Οκτωβρίου, το Reuters ανέφερε ότι «ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε λιμενικές υποδομές στη νότια περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας, προκαλώντας ζημιές σε μια εγκατάσταση σιτηρών και σε κτίρια σε συνοριακό πέρασμα προς τη Ρουμανία, καθώς και κόβοντας το ρεύμα σε χιλιάδες ανθρώπους στη βόρεια περιοχή Sumy, δήλωσαν αξιωματούχοι».
«Η επίθεση έπληξε την περιοχή Izmail της Ουκρανίας κοντά στον ποταμό Δούναβη, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Oleh Kiper στον αγγελιοφόρο Telegram», ανέφερε το Reuters.
«Η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει πόλεμο κατά των σιτηρών και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας«, δήλωσε ο Oleksiy Kuleba, αναπληρωτής πρωθυπουργός για την αποκατάσταση, στο Telegram, αναφέροντας ζημιές στην εγκατάσταση σιτηρών και σε διοικητικά κτίρια στο πέρασμα Orlivka».