Τον Ιούνιο, η Τουρκία ανέστειλε τις εισαγωγές σιταριού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να προστατεύσει τους αγρότες από τις χαμηλές τιμές, να προωθήσει την εγχώρια προμήθεια σιτηρών από το Τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο Σιτηρών (TMO) και να δημιουργήσει μια ευνοϊκή αγορά για τους αγρότες.
Οι αλευρόμυλοι είχαν υποβάλει αίτηση για να τους επιτραπεί να εισάγουν τουλάχιστον το 15% των ποσοστώσεων που είχε κατανείμει το συμβούλιο.
«Επιτράπηκαν οι εισαγωγές σιταριού για τους μυλωνάδες και τους εξαγωγείς προϊόντων, με το 85% των αγορών να γίνεται από τα αποθέματα του συμβουλίου σιτηρών και μετά την εκπλήρωση της αγοράς, το υπόλοιπο 15% μέσω ιδιωτικών εισαγωγών», δήλωσε ο Haluk Tezcan, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αλευροβιομηχάνων της Τουρκίας (TUSAF).
Είπε ότι οι νέοι κανόνες έχουν τεθεί σε ισχύ και ότι τα όρια αυτά αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με τη λήξη της απαγόρευσης των εισαγωγών - ούτε σχετικά με το ποιοι κανόνες θα ισχύσουν μετά.
Η απαγόρευση έχει σχεδόν σταματήσει τις εισαγωγές φτηνού σιταριού της Τουρκίας από παραγωγούς της Μαύρης Θάλασσας, ιδίως από τη Ρωσία, δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες Ευρωπαίοι έμποροι σιτηρών.
Οι έμποροι εμπορευμάτων δήλωσαν ότι μεγάλοι όγκοι ρωσικού σιταριού μεταφέρθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες και αποθηκεύτηκαν σε αποθήκες με τελωνειακή αποταμίευση, όπου δεν υπολογίζονται ως εισαγωγές μέχρι να πωληθούν στην εγχώρια αγορά.
Αυτό θα σήμαινε ότι σημαντικές ποσότητες ρωσικού σιταριού θα ήταν διαθέσιμες στην τουρκική αγορά για ταχεία παράδοση εάν χαλαρώσει η απαγόρευση εισαγωγών.
Το Bloomberg News ανέφερε επίσης πρόσφατα σχετικά με την άρση της απαγόρευσης, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διατηρεί ορισμένους περιορισμούς ακόμη και όταν η απαγόρευση αρθεί.
Το νέο σύστημα θα πρέπει να βοηθήσει την Türkiye να μειώσει τα αποθέματά της, ανέφερε, επικαλούμενο την αύξηση της προσφοράς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές σιταριού στον κόσμο και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πολέμου στο εμπόριο έχουν ωθήσει σε επιπλέον αγορές. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει μια μεγάλη βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών και αλεύρων, η οποία συνήθως βασίζεται σε σιτηρά από το εξωτερικό επιπλέον του τοπικού σιταριού.