Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, σημαντικό είναι και επιβάλλεται οι ακτινιδιοπαραγωγοί, 10 ημέρες πριν την συγκομιδή κι αμέσως μετά την συγκομιδή να ψεκάσουν με μυκητοκτόνα.
Φτάνοντας στον επίλογο της υπόθεσης ακτινίδιο με την διαδικασία της συγκομιδής ο Βασίλης Έξαρχος Γεωπόνος, ΑΠΘ, με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας εύχεται καταρχάς στους Ακτινιδιοπαραγωγούς καλή και προσεκτική συγκομιδή.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Έξαρχο οι εργαζόμενοι στην συγκομιδή πρέπει να φοράνε γάντια διότι έτσι αποφεύγετε η μεγάλη συμπίεση των καρπών και το πιο σημαντικό αποφεύγονται οι μικρές εκδόρες που μπορεί να με τα νύχια. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να ληφθεί και για τα χτυπήματα στους κουβάδες. Πιο συγκεκριμένα εάν μαζεύετε με κουβά πρέπει τους καρπούς να τους αφήνετε προσεκτικά και όταν ο κουβάς γεμίζει να τους ρίχνετε με υπομονή στην κλούβα για να μην χτυπηθούν. Σε περίπτωση που μαζεύετε κατευθείαν σε κλούβα τότε βάλτε από κάτω άλλες δύο κλούβες ώστε η κλούβα συγκομιδής να είναι ψηλά με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη και ασφαλή συγκομιδή. Σίγουρα ο σάκος όπως δείχνει η φωτογραφία από την Ν. Ζηλανδία, είναι ιδανικός αλλά οι Έλληνες Ακτινιδιοπαραγωγοί ακόμη δεν τον έχουν υιοθετήσει.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο, σημαντικό είναι και επιβάλλεται οι ακτινιδιοπαραγωγοί, 10 ημέρες πριν την συγκομιδή κι αμέσως μετά την συγκομιδή να ψεκάσουν με μυκητοκτόνα. Στην πρώτη περίπτωση η εφαρμογή γίνεται για την καταπολέμηση του Βοτρύτη, ενώ στην δεύτερη ως γενικό απολυμαντικό του κτήματος από πιθανή μεταφορά νέων μολυσμάτων που μπορούν να μεταφερθούνε από τα γεωργικά μηχανήματα, τις κλούβες, τους κουβάδες και η παρουσία των τόσων εργατών στο κτήμα.
Τέλος, επισημαίνει ο κ. Έξαρχος ότι ο λόγος αυτής της σχολαστικής και προσεκτικής συγκομιδής είναι ότι το ακτινίδιο σαν φρούτο είναι πολύ ευαίσθητο στην "Μηχανική" καταπόνηση (χτυπήματα). Εάν χτυπηθεί εκλύει αργότερα στα ψυγεία συντήρησης μια αέρια ορμόνη που λέγεται Αιθυλένιο με αποτέλεσμα να μαλακώνει όχι μόνο ο καρπός που χτυπήθηκε αλλά και οι διπλανοί καρποί. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. Και η διαχείριση της "προσεκτικής" συγκομιδής συντελεί σ' αυτό. Καλές Πωλήσεις, καταλήγει ο κ. Βασίλης Έξαρχος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ