Οι Ρώσοι παραγωγοί σιταριού απαντούν στις προκλήσεις με νέους δείκτες

Νέοι δείκτες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του σιταριού στις διεθνείς αγορές

Η RUSGRAIN UNION, η ένωση που εκπροσωπεί τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών της Ρωσίας, ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου πληροφοριακού προϊόντος που στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εξαγωγών σιταριού. Το νέο προϊόν αφορά τους Δείκτες Απογραφής των Ρωσικών Τιμών Εξαγωγής Σιταριού και φιλοδοξεί να παρέχει έγκυρες κατευθυντήριες γραμμές για τις τιμές εξαγωγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ένωσης, τα μέλη της συμφώνησαν να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν τις τιμές αυτές, στηριζόμενα σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και τα ζητήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές. Οι δείκτες θα αντανακλούν την αντίληψη των μελών για τις «δίκαιες τιμές εξαγωγής», με στόχο να προσφέρουν ένα αξιόπιστο μέσο για την καλύτερη ενημέρωση των συμμετεχόντων στην αγορά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή που οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, όπως η αύξηση του κόστους των καυσίμων και των πρώτων υλών, καθώς και τα υψηλά επιτόκια που επηρεάζουν την παραγωγή και τη ρευστότητα. Η RUSGRAIN UNION, μέσω του νέου προϊόντος, επιδιώκει να υποστηρίξει τα μέλη της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ρωσικού σιταριού στις διεθνείς αγορές.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, η Τουρκία, το Ιράν και η Αίγυπτος αναδεικνύονται ως οι κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικών σιτηρών κατά την περίοδο Ιουλίου - Ιανουαρίου 2021/22.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση με εισαγωγές 6.050 χιλιάδων τόνων, ακολουθούμενη από το Ιράν με 5.152 χιλιάδες τόνους και την Αίγυπτο με 3.528 χιλιάδες τόνους. Άλλες χώρες με σημαντικές εισαγωγές περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, το Καζακστάν και τη Νιγηρία, αποδεικνύοντας τη σταθερή ζήτηση για ρωσικά σιτηρά στις διεθνείς αγορές.

Η καινοτομία αυτή αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα στους εμπόρους, εξαγωγείς και αναλυτές της αγοράς, παρέχοντας μεγαλύτερη διαφάνεια και συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση των τιμών σε μια ιδιαίτερα ευμετάβλητη αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές καλαμποκιού από τη Ρωσία, η Ελλάδα συγκαταλέγονταν στους δέκα μεγαλύτερους εισαγωγείς για την περίοδο Ιουλίου – Ιανουαρίου 2021/22, με εισαγωγές που ανήλθαν στους 69,3 χιλιάδες μετρικούς τόνους . Αν και η χώρα δεν βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις, η παρουσία της στη λίστα αναδεικνύει τη σταθερή εξάρτησή της από τις ρωσικές αγροτικές εξαγωγές για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Η Ελλάδα εισήγαγε το 69,3 χιλιάδες μετρικούς τόνους  καλαμποκιού από τη Ρωσία
Συγκριτικά με άλλες χώρες
Αν και το Ιράν και η Τουρκία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας, με πολύ μεγαλύτερους όγκους εισαγωγών (684 KMT και 327,2 KMT αντίστοιχα), η θέση της Ελλάδας είναι αξιοσημείωτη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Λετονία, για παράδειγμα, εισήγαγε 90,5 KMT, ενώ η Λιθουανία εισήγαγε 35,7 KMT.