"Να μην επιστραφούν ενισχύσεις των αγροτών λόγω των λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ"

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τις επιστολές σε χιλιάδες αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που απαιτεί την επιστροφή 63 εκατ. ευρώ, καθώς τον περασμένο Ιούλιο 2024, μετά από ελέγχους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποκαλύφθηκαν λάθη σε πληρωμή της βασικής ενίσχυσης του 2023.

Σύμφωνα με το ertnews.gr όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας “το λάθος αυτό, που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο τεχνικός σύμβουλος, αποδόθηκε από τον Οργανισμό σε «οριζόντιο σφάλμα στην διαδικασία υπολογισμού πληρωμών». Στην πραγματικότητα όμως το «λάθος» του Οργανισμού και του τεχνικού συμβούλου, ήταν ότι ο τελευταίος χρησιμοποίησε τη βάση των Δικαιωμάτων του 2021 αντί αυτών του 2022.

Το θέμα αγγίζει 200.000 περίπου αγρότες που έλαβαν τα ειδοποιητήρια και βρίσκονται σε απόγνωση αφού έχουν ήδη πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του κόστους παραγωγής και θα πρέπει παράλληλα να αποπληρώσουν δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Για το λόγο ζητείται άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση σε ότι αφορά στην απαίτηση επιστροφής των χρημάτων από τους αγρότες, που καταβλήθηκαν από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι δεν θα ανακύψει ζήτημα με τις ενισχύσεις που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες, στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν μπορεί τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ να τα επωμιστούν οι αγρότες“.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις