Η Ισπανία ξεκινάει τις πληρωμές των ενισχύσεων

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας ξεκίνησε από χθες να προκαταβάλλει 2,6 δισ. ευρώ από την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Τα κεφάλαια θα παραληφθούν από τους οργανισμούς πληρωμών των 14 αυτόνομων κοινοτήτων που τους ζήτησαν αυτές τις προκαταβολές που αντιστοιχούν στις ενισχύσεις που παρουσιάστηκαν το 2024, όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Πρόκειται για προαιρετική επιλογή, οπότε εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές των περιφερειών να αποφασίσουν εάν θα προκαταβάλουν ή όχι την ενίσχυση.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) έχει εγκρίνει την καταβολή έως και του 70% του ποσού των άμεσων ενισχύσεων με τη μορφή προκαταβολής, προκειμένου να παρέχεται μεγαλύτερη ρευστότητα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η συνήθης περίοδος πληρωμών για τις άμεσες ενισχύσεις θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, μετά την οποία οι διάφορες αυτόνομες κοινότητες θα μπορούν να καταβάλουν έως και το 90% του ποσού.

Η πληρωμή του 100% της ενίσχυσης θα πρέπει να γίνει από την 1η Μαΐου 2025, αφού υπολογιστούν τα οριστικά ποσά των μονάδων, και αυτή η συνήθης περίοδος θα λήξει στις 30 Ιουνίου, αν και οι υπόλοιπες πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, διευκρινίζουν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις