Κερδισμένα τα ρουμάνικα προϊόντα από το ανώτατο όριο προσαυξήσεων

Τα προϊόντα που μεταποιούνται στη Ρουμανία θα επωφεληθούν από ένα ανώτατο όριο στις εμπορικές προσαυξήσεις, δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Florin Barbu σε συνέντευξη Τύπου.

Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί κατά 90% περίπου και τώρα χρειάζεται συμβολή από τους λιανοπωλητές και τους μεταποιητές συγκεκριμένων προϊόντων, με τους οποίους το ρουμανικό Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε συζητήσεις.

«Θα προσπαθήσω να πείσω το λιανικό εμπόριο της Ρουμανίας, τους μεταποιητές και τους αγρότες ότι αυτό το διάταγμα ωφελεί ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα», δήλωσε ο Barbu, προσθέτοντας ότι “το σχέδιο διατάγματος θα ξεκινήσει σύντομα για δημόσια συζήτηση και αργότερα θα εγκριθεί από την κυβέρνηση”.

Πιστεύει επίσης ότι ο περιορισμός των εμπορικών προσαυξήσεων σε χιλιάδες προϊόντα δεν θα αποσταθεροποιήσει την αγορά.

Την 1η Αυγούστου θεσπίστηκαν προσωρινά μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών σε 14 βασικές κατηγορίες τροφίμων. Μετά από τρεις μήνες, η κυβέρνηση παρέτεινε το ανώτατο όριο τιμών και επέκτεινε τον κατάλογο των προϊόντων που καλύπτονται από το καθεστώς.

Ο Barbu εξήγησε ότι όταν εισήχθησαν τα ανώτατα όρια τιμών, ο πληθωρισμός στον αγροδιατροφικό τομέα της Ρουμανίας ήταν περίπου 10,8-10,9%. Επί του παρόντος, είναι περίπου 4,5%.

Σημείωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κέρδη των λιανοπωλητών και των μεταποιητών έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την περίοδο πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός για την έκτακτη επιβολή ανώτατων ορίων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις