Νοθευμένο το 80% του μελιού στη Γερμανία

Σημάδια νοθείας εμφανίζει ένα μεγάλο ποσοστό μελιού στα γερμανικά σούπερ μάρκετ σύμφωνα με ανάλυση που έγινε σε δείγματα από την Γερμανική Ένωση Επαγγελματιών και Εμπορικών Μελισσοκόμων (DBIB) μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA). 

Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι 25 από 30 δείγματα μελιού που ελήφθησαν από διαφορετικά σούπερ μάρκετ, δηλαδή ποσοστό 80%, έδειξε ότι είναι νοθευμένα. 

Σύμφωνα με έκθεση που είχε εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023, το 46% των δειγμάτων μελιού που είχε συλλεγεί δηλώθηκαν ως «ύποπτα» για νοθεία.

Εκτός από την ποιότητα, το νοθευμένο μέλι επηρεάζει αρνητικά τις τιμές παραγωγού, καθώς όπως έδειξε η έρευνα, στα ράφια των γερμανικών σούπερ μάρκετ υπάρχουν βάζα με μέλι στην τιμή των 1,99 ευρώ. Σε αυτή την τιμή κανείς παραγωγός δεν μπορεί να παράγει μέλι, ούτε καν στην Ινδία και στην Κίνα, αναφέρει η DBIB.

Τόσο η DBIB όσο και η EPBA αποφάσισαν να παρουσιάσουν τα εν λόγω ευρήματα τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να βρεθούν μέτρα τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για τη ρύθμιση της αγοράς. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις