Οι Ευρωπαίοι αγρότες ετοιμάζονται για μπλόκα το Νοέμβριο

Οι Γάλλοι αγρότες κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους της Τουλούζης την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, διαμαρτυρόμενοι για αυτό που θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους. Αυτός ο τελευταίος γύρος διαδηλώσεων ακολουθεί μια σειρά διαδηλώσεων που ξεκίνησαν νωρίτερα το 2024, με την πιο αξιοσημείωτη να λαμβάνει χώρα τον Ιανουάριο.

Η τελευταία διαμαρτυρία της 16ης Οκτωβρίου αντικατοπτρίζει τα προηγούμενα παράπονα, με τους αγρότες να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις επιδοτήσεις καυσίμων, τη στήριξη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αποζημίωση για τα κρούσματα ασθενειών του ζωικού κεφαλαίου.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο στην ίδια πόλη, τροφοδοτούνται από την αύξηση του κόστους, την αστάθεια της αγοράς και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Οι αγρότες ζητούν αποζημίωση για τις ασθένειες του ζωικού κεφαλαίου και ανακούφιση από τις αυξήσεις του φόρου ντίζελ.

Αυτό το νέο κύμα διαμαρτυριών αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, συνεχιζόμενου κινήματος που επηρεάζει όχι μόνο τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Για το λόγο αυτό, ο Jérôme Bayle, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος διαμαρτυρίας των αγροτών στη νοτιοδυτική Γαλλία, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη να «παραλύσουν» την ήπειρο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να εξαπλωθούν πέραν της Γαλλίας και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία, με την προοπτική να διαταράξουν την κυκλοφορία των συνόρων εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι τους. Οι αγρότες θα μπορούσαν να αποκλείσουν βασικές εμπορικές οδούς, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων των Πυρηναίων μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, όπως έκαναν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης διαδήλωσης.

Οι Ισπανοί φορτηγατζήδες έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, προκαλώντας ενδεχομένως περαιτέρω διαταραχές στην ευρωπαϊκή εμπορευματική κυκλοφορία.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι αγρότες αναμένουν την απάντηση της Επιτροπής της ΕΕ στα αιτήματά τους, μετά από μια πεντάμηνη περίοδο διαπραγματεύσεων. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν έτοιμοι να παρατείνουν τις διαμαρτυρίες τους, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Τον Ιανουάριο του 2024, οι διαμαρτυρίες των Γάλλων αγροτών κλιμακώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, ιδίως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Παρίσι.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αγρότες επιχείρησαν να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους βασικές περιοχές, όπως αυτοκινητόδρομους και την αγορά τροφίμων Rungis. Τα ΜΑΤ αναπτύχθηκαν σε μεγάλο αριθμό για να αποτρέψουν περαιτέρω διαταραχές, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Η κατάσταση εντάθηκε στη Διεθνή Γεωργική Έκθεση στο Παρίσι, όπου οι αγρότες πέρασαν με τη βία από την ασφάλεια και ήρθαν αντιμέτωποι με τον πρόεδρο Μακρόν, απαιτώντας την παραίτησή του και διαμαρτυρόμενοι για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις