Κλιμακώνεται η διαμάχη Καναδά-Νέας Ζηλανδίας για τις εξαγωγές γαλακτοκομικώ προϊόντων

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι κλιμάκωσε τη μακροχρόνια εμπορική διαμάχη της με τον Καναδά σχετικά με την πρόσβαση των γαλακτοκομικών προϊόντων της στη χώρα της Βόρειας Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Τοντ ΜακΚλέι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε ενημερώσει την καναδική κυβέρνηση και άλλα μέλη της εμπορικής συμφωνίας για τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Δια-Ειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP) ότι είχε ενεργοποιήσει υποχρεωτικές διαπραγματεύσεις στη διαμάχη με τον Καναδά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτές πρέπει τώρα να αρχίσουν εντός 15 ημερών.

Η Νέα Ζηλανδία υπέβαλε αγωγή κατά του Καναδά τον Μάιο του 2022, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή από την Οτάβα ποσοστώσεων δασμολογικών συντελεστών γαλακτοκομικών προϊόντων στο πλαίσιο του εμπορικού συμφώνου ήταν αντίθετη με τους κανόνες της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, η Νέα Ζηλανδία ισχυρίζεται ότι, παρόλο που ο Καναδάς συμφώνησε να επιτρέψει σε ορισμένες ξένες επιχειρήσεις πρόσβαση στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων, στην πραγματικότητα καταλόγιζε αθέμιτα ορισμένες από αυτές σε εγχώριες επιχειρήσεις.

«Ως θέμα αρχής, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αναμένει από τους εμπορικούς μας εταίρους να μεταχειρίζονται τους εξαγωγείς μας δίκαια και εντός των κανόνων των συμφωνιών μας», ανέφερε ο McClay σε δήλωσή του.

«Ο Καναδάς δεν το κάνει αυτό όσον αφορά τις ποσοστώσεις γαλακτοκομικών προϊόντων που διαπραγματεύτηκαν και συμφωνήθηκαν με τη Νέα Ζηλανδία», είπε.

Πέντε άλλα μέλη της CPTPP, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, το Περού και η Σιγκαπούρη, έχουν προσχωρήσει στη Νέα Ζηλανδία στη διαμάχη και τον Σεπτέμβριο του 2023 τόσο η Νέα Ζηλανδία όσο και ο Καναδάς ισχυρίστηκαν ότι μια ομάδα διαιτητών έκρινε υπέρ τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του Καναδά στο Ουέλινγκτον δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Νέα Ζηλανδία δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Καναδάς δεν είχε συμμορφωθεί με το πόρισμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Αυτή είναι η πρώτη διαφορά που έχει αναλάβει η Νέα Ζηλανδία στο πλαίσιο συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών και η πρώτη διαφορά που έχει αναλάβει οποιοδήποτε μέρος στο πλαίσιο της CPTPP, δήλωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις