BASF: Κέρδη ή απώλειες; η νέα στρατηγική της υπό τον μεγεθυντικό φακό

Η γερμανική BASF ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα εταιρική στρατηγική της, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στην παγκόσμια αγορά μέσω μιας αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της, της κατανομής κεφαλαίων και της εστίασης στην απόδοση. Με τη φιλοδοξία να καταστεί κορυφαίος παράγοντας στον «πράσινο» μετασχηματισμό των πελατών της, η BASF προχωρά με μια στρατηγική που θέτει νέα πρότυπα στη διαχείριση της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας.

Στην Ημέρα Κεφαλαιαγορών στο Ludwigshafen, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF, Δρ. Markus Kamieth, δήλωσε ότι η εταιρεία θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις βασικές της δραστηριότητες, οι οποίες καλύπτουν ευρύ φάσμα βιομηχανιών παγκοσμίως. «Προχωράμε με σκοπό να ξεκλειδώσουμε την αξία των αυτόνομων επιχειρήσεών μας», τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτή η νέα προσέγγιση δείχνει την πρόθεση της BASF να διαφοροποιήσει την επιχείρησή της και να ενισχύσει τη θέση της σε κλάδους όπως τα Υλικά Μπαταριών, οι Λύσεις Αγροτικής Τεχνολογίας και τα Coatings Solutions .

Σε οικονομικό επίπεδο, η BASF στοχεύει σε βελτιωμένη διαχείριση κεφαλαίων με έμφαση στη ρευστότητα και τη μείωση των επενδυτικών δαπανών. Ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας, Δρ. Dirk Elvermann, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα εξοικονόμησης κόστους, ενώ η εταιρεία δεσμεύεται να διανείμει τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ στους μετόχους της έως το 2028, μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

Η νέα μερισματική πολιτική υποστηρίζεται από φιλόδοξους οικονομικούς στόχους, με το EBITDA πριν από τα ειδικά είδη να αναμένεται να φτάσει τα 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2028.

Η στρατηγική «Winning Ways», που αποτελεί τη βάση της νέας πορείας της BASF, περιλαμβάνει τέσσερις κεντρικούς πυλώνες: Εστίαση, Επιτάχυνση, Μεταμόρφωση και Νίκη. Η εταιρεία επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, με σκοπό την αναβάθμιση και την ενίσχυση των αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων. Για τον τομέα των Coatings,Solutions η εταιρεία εξετάζει στρατηγικές επιλογές, μεταξύ των οποίων και πιθανές πωλήσεις ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως  επιχείρησεων στη Βραζιλία.

Παράλληλα, στον αγροτικό τομέα, η BASF σχεδιάζει τον νομικό διαχωρισμό της μονάδας Αγροτικών Λύσεων μέχρι το 2027, με στόχο την προετοιμασία για μια πιθανή δημόσια εγγραφή. Η συγκεκριμένη κίνηση υποδεικνύει την ετοιμότητα της εταιρείας να απομονώσει κρίσιμες δραστηριότητες, ενισχύοντας τις αποτιμήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατηγικών συνεργασιών ή πωλήσεων.

Επιπλέον, η BASF επικεντρώνεται στην προώθηση ενός βιώσιμου χαρτοφυλακίου προϊόντων, με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025 για την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πρώτων υλών και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στο εργοστάσιο του Ludwigshafen, η εταιρεία προσαρμόζει τις δομές της για να διασφαλίσει μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανταγωνιστικότητα, όπως ανέφερε η Διευθύντρια του εργοστασίου, Δρ. Katja Scharpwinkel.

Με την ανακοίνωση  ότι προτείνει ένα ετήσιο μέρισμα ύψους 2,25 ευρώ ανά μετοχή, που είναι χαμηλότερο από τα προηγούμενα 3,40 ευρώ που κατέβαλε φέτος. Αυτό προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των μετόχων, αλλά η εταιρεία αναφέρει ότι θα αναπληρώσει τη μείωση με επαναγορά μετοχών αξίας 4 δισ. ευρώ το αργότερο μέχρι το 2027. 

Παράλληλα, η BASF είναι σε δαπανηρή φάση κατασκευής ενός χημικού συγκροτήματος στην Κίνα, με συνολικό κόστος 10 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να διανείμει συνολικά τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2028, συνδυάζοντας μερίσματα και επαναγορές μετοχών. Προβλέπεται ότι η εταιρεία θα επιτύχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων περίπου 10 έως 12 δισ. ευρώ το 2028, ανάλογα με τις επιχειρησιακές συνθήκες. Με αυτές τις ανακοινώσεις, η μετοχή της BASF σημείωσε πτώση 3%.

Ωστόσο, η αγορά παραμένει αβέβαιη, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, όπου η BASF προβλέπει μείωση των EBITDA για το 2024 λόγω της δυσκολίας που επικρατεί στην αγορά. Παρά τις προκλήσεις, οι αναλυτές αναμένουν ότι η κερδοφορία της BASF θα βελτιωθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, με την ελεύθερη ταμειακή ροή να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 1,1 έως 4,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αν και οι νέες κινήσεις της BASF δείχνουν μια αποφασιστικότητα για ενίσχυση της κερδοφορίας και βιώσιμη ανάπτυξη, η επιτυχία τους εξαρτάται από την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί στις πιέσεις της αγοράς και να υλοποιήσει με συνέπεια τη στρατηγική της.


Η BASF αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα οικονομικά της αποτελέσματα στις 30 Οκτωβρίου 2024, γεγονός που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ειδικά λόγω των πρόσφατων στρατηγικών αλλαγών που περιλαμβάνουν μειώσεις στο μέρισμα και πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων​

Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση 2024

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις