ΣΕΚ: Κρίσιμη έκκληση για άμεση δράση κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα. Καταγγέλλει την αδράνεια του Υπουργείου και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων, όπως η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, ο εμβολιασμός των ζώων και η άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου. Ακολουθεί η επιστολή: 

Η εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη νότια Ελλάδα αποτελεί απόδειξη πως πλέον μιλάμε για μια κρίση που βρίσκεται εκτός ελέγχου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τις ρητές υποχρεώσεις του βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, δεν έχει ακόμη συστήσει την προβλεπόμενη επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της κτηνοτροφίας, όπως ο ΣΕΚ, η ΠΕΚ, η Διαεπαγγελματική Οργάνωση ΦΕΤΑΣ, Κρεάτος κτλ., για την διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι φορείς αυτοί εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν της κτηνοτροφίας της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο και μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Αντίθετα, το Υπουργείο επιλέγει να μας αγνοεί, αρνούμενο να μας δεχτεί για διαβούλευση, την ίδια στιγμή που η ασθένεια και τα προβλήματα του κλάδου καλπάζουν και απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με ό,τι συνέπεια θα έχει αυτό στην ύπαιθρο.

Αυτή η αδιαφορία και ανευθυνότητα από πλευράς του Υπουργείου είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στην ευρωπαϊκή τράπεζα εμβολίων, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση προμήθεια και χρήση τους στις ζώνες επιτήρησης. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και το Υπουργείο παραμένει αδρανές, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που απειλούν όχι μόνο τον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά και την εθνική οικονομία.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτήν την καθυστέρηση. Απαιτούμε άμεσα:

  1. Τη σύσταση της επιτροπής με τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, όπως επιβάλλεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
  2. Τον άμεσο εμβολιασμό των ζώων στις ζώνες επιτήρησης πριν η ασθένεια ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
  3. Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του άμεσα. Αν δεν ενεργήσει τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και το Υπουργείο θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή του κτηνοτροφικού μας τομέα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις