Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει 380 εκατομμύρια ευρώ για ένα πιο πράσινο μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση άνω των 380 εκατομμυρίων ευρώ σε 133 νέα έργα σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, με στόχο την προώθηση δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα. Η συνολική επένδυση για τα έργα αυτά ανέρχεται σε 574 εκατομμύρια ευρώ, με το υπόλοιπο των κονδυλίων να προέρχεται από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Τα έργα LIFE ενισχύουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και στη διακοπή της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2030. Αυτή η σημαντική επένδυση αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οικονομία και την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των έργων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δράσεων. Πάνω από 143 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων, της ρύπανσης και της κατανάλωσης νερού. Για παράδειγμα, το έργο LIFE GRAPhiREC στην Ιταλία, προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, επιδιώκει την ανακύκλωση γραφίτη από απόβλητα μπαταριών, με αναμενόμενα έσοδα 23,4 εκατομμυρίων ευρώ και εξοικονόμηση κόστους παραγωγής 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, σχεδόν 216 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε έργα που προστατεύουν τη φύση και τη βιοποικιλότητα, με δράσεις αποκατάστασης οικοσυστημάτων και βελτίωσης της κατάστασης διατήρησης ειδών που κινδυνεύουν, όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά. Ενδεικτικά, το έργο LIFE4AquaticWarbler, με προϋπολογισμό σχεδόν 24 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει δράσεις σε εννέα χώρες για τη διάσωση της σπάνιας υδρόβιας τσούχας, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.

Παράλληλα, περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για έργα που σχετίζονται με την κλιματική ανθεκτικότητα και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι το IMAGE LIFE και το LIFE VINOSHIELD, με συνδυασμένο προϋπολογισμό 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν διάσημες γεωργικές περιοχές να γίνουν πιο ανθεκτικές στις κλιματικές προκλήσεις.

Τέλος, 105 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσουν λύσεις για την προώθηση της καθαρής ενέργειας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Το έργο ENERCOM FACILITY, με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενισχύσει ενεργειακές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, προωθώντας τη βιωσιμότητα και καινοτομία στον τομέα της ενέργειας.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα LIFE αποτελούν καθοριστικό βήμα για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις