Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα χρυσό ορυχείο ή ένα σχέδιο για την κατάχρηση κονδυλίων;

Ένας σημαντικός κίνδυνος για τα ευρωπαϊκά κονδύλια αναδεικνύεται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ): η πιθανότητα διπλής χρηματοδότησης δράσεων, δηλαδή η χρηματοδότηση της ίδιας δαπάνης από δύο διαφορετικά προγράμματα της ΕΕ, αυξάνεται συνεχώς. Η προειδοποίηση αυτή αφορά κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία, που διαχειρίζεται πόρους ύψους 648 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση, το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο στηρίζεται στην εκπλήρωση στόχων αντί για πραγματικές δαπάνες, δεν προστατεύει επαρκώς τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί δράσεις παρόμοιες με εκείνες που καλύπτουν τα κλασικά προγράμματα της ΕΕ, όπως οι μεταφορές και οι ενεργειακές υποδομές. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα να καταλήξουν τα ίδια έργα να χρηματοδοτούνται εις διπλούν, κάτι που συνιστά κατάχρηση των ενωσιακών κονδυλίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται κυρίως στις δηλώσεις των αποδεκτών των κονδυλίων για τον έλεγχο της απουσίας διπλής χρηματοδότησης, με το σύστημα εντοπισμού να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες. Τα περισσότερα από τα συστήματα ελέγχου δεν είναι αυτοματοποιημένα, και η διαλειτουργικότητα των τεχνολογικών υποδομών παραμένει περιορισμένη. Η Επιτροπή, μάλιστα, δεν έχει πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων στα κράτη μέλη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να μην εντοπιστούν περιπτώσεις διπλής χρηματοδότησης.

Το ΕΕΣ αναδεικνύει ως προβληματικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόλις δύο πιθανές περιπτώσεις διπλής χρηματοδότησης σε ένα κράτος μέλος, υποδεικνύοντας ότι το σύστημα παρακολούθησης είναι ανεπαρκές. Ο εντοπισμός αυτών των περιπτώσεων ήρθε λίγο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, γεγονός που αποδεικνύει τις αδυναμίες των μηχανισμών ελέγχου και λογοδοσίας που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης σημαντικών έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις συμπίπτουν με δράσεις χρηματοδοτούμενες από άλλα ενωσιακά προγράμματα. Η ορθή και διάφανη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων παραμένει κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των έργων αυτών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών στο σύστημα χρηματοδότησης της ΕΕ.

Η έκθεση του ΕΕΣ υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα και διαφανείς διαδικασίες ελέγχου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια χρησιμοποιούνται σωστά και δεν υπάρχει κατασπατάληση πόρων μέσω της διπλής χρηματοδότησης. Η αποτροπή τέτοιων φαινομένων είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις