Ποιές είναι οι κύριες χώρες παραγωγής στην Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγαγε 20,6 εκατομμύρια τόνους χοιρινού κρέατος το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κάτι που σημαίνει 2,8 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι από το μέγιστο επίπεδο του 2021, που ισοδυναμεί με μείωση 11,8%. Ήταν επίσης το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής κατά την υπό εξέταση 15ετή περίοδο.
Οι δύο κύριες χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος στην ΕΕ είναι η Ισπανία (4,9 εκατ. τόνοι το 2023) και η Γερμανία (4,2 εκατ. τόνοι).
Μετά από οκτώ διαδοχικά έτη αύξησης στην Ισπανία, η παραγωγή χοιρινού κρέατος μειώθηκε συγκρατημένα το 2022 (-2,2%) και το 2023 (-3,9%).
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στη Γερμανία μειώθηκε για έβδομο συνεχές έτος και με σχετικά έντονο ρυθμό (-6,3% το 2023, σε συνέχεια του -9,6% το 2022).
Μειωμένα επίπεδα παραγωγής χοιρινού κρέατος σημειώθηκαν το 2023 και σε όλες τις υπόλοιπες κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ, με τους ισχυρότερους ρυθμούς μείωσης να καταγράφονται στις Κάτω Χώρες (-13,1%) και στη Δανία (-19,9%).