Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών το παγκόσμιο εμπόριο ζάχαρης

Οι παγκόσμιες προμήθειες ζάχαρης θα μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών στις αρχές του 2025.

Η πρόβλεψη αυτή έγινε από τον επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ακατέργαστης ζάχαρης της Czarnikow Group Ltd. Pedro Mizutani, γράφει το Bloomberg.

Σημείωσε ότι η έντονη ξηρασία στη Βραζιλία έχει επιδεινώσει την κατάσταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου, γεγονός που θα περιορίσει τη δυναμικότητα των εργοστασίων ζάχαρης τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους και είναι πιθανό να καθυστερήσει τη συγκομιδή του επόμενου έτους. Υπάρχουν ανησυχίες για περιορισμούς στην παραγωγή που προκαλούνται από την εξάπλωση των ασθενειών των φυτών.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν στο γεγονός ότι οι τιμές της ζάχαρης παρέμειναν πάνω από το μέσο όρο τα τελευταία χρόνια και τόνισαν την εξάρτηση του κόσμου από τις βραζιλιάνικες προμήθειες. 

Η χώρα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 75% του παγκόσμιου εμπορίου ακατέργαστης ζάχαρης φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Datagro.

Σύμφωνα με τον Mizutani, η συγκομιδή ζαχαροκάλαμου στην κύρια περιοχή παραγωγής της Βραζιλίας δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, δηλαδή αρκετές εβδομάδες αργότερα από ό,τι συνήθως.

Οι προμήθειες θα πρέπει να είναι «πολύ περιορισμένες» το πρώτο τρίμηνο του 2025, παρόλο που η μείωση της βραζιλιάνικης παραγωγής συγκρατείται από τη χαμηλότερη ζήτηση και τη μεγάλη παραγωγή στην Κίνα, δήλωσε ο Luiz Silvestre Coelho, επικεφαλής trader της Sucres et Denrees SA στη Βραζιλία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις