Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για το Ελαιόλαδο: Τι αλλάζει για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις;

Στις 21 Οκτωβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2024/2707, προχωρώντας σε τροποποιήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2105. Ο εν λόγω κανονισμός θέτει νέους κανόνες για τους ελέγχους συμμόρφωσης στις προδιαγραφές εμπορίας και τις μεθόδους ανάλυσης του ελαιολάδου, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Οι βασικές αλλαγές και οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως δύο πτυχές: τα κριτήρια ανάλυσης των χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και τις μεθόδους δειγματοληψίας. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη τις συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία και τη γνώση, όπως αναπτύσσονται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαίας (ΔΣΕ), με σκοπό την επικαιροποίηση των μεθόδων ελέγχου ποιότητας και συμμόρφωσης.

Νέες μέθοδοι ανάλυσης εισάγονται περιλαμβάνουν τη χρήση πιο προηγμένων τεχνικών για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας του ελαιολάδου σε κηρούς και αιθυλεστέρες λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την ικανότητα εντοπισμού ατελειών και ανωμαλιών στο τελικό προϊόν.

  • Προστασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Σημαντική είναι η αλλαγή σχετικά με τον έλεγχο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Όπως αναφέρεται στον κανονισμό, η διάμεση τιμή των οργανοληπτικών ελαττωμάτων είναι καθοριστική για τη διαβάθμιση ενός ελαιολάδου ως εξαιρετικού παρθένου. Όταν ένα δείγμα δεν συμμορφώνεται με τα καθορισμένα όρια, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν την απόκλιση, προστατεύοντας τους καταναλωτές και διατηρώντας τη φήμη των ευρωπαϊκών προϊόντων.

  • Πως θα γίνεται η δειγματοληψία και οι έλεγχοι

Η μεθοδολογία δειγματοληψίας τροποποιείται για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Τα δείγματα πλέον θα συλλέγονται βάσει νέων προδιαγραφών, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της συσκευασίας και τη διανομή τους στις αγορές. Παράλληλα, οι εθνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό των δειγμάτων ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός έρχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ποιότητα του ευρωπαϊκού ελαιολάδου, καθορίζοντας σαφέστερα πλαίσια ελέγχου και προδιαγραφών. Μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και μεθόδων, διασφαλίζεται η ανώτερη ποιότητα των προϊόντων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις