Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τη Δευτέρα περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των κρατών μελών που επλήγησαν από πρωτοφανείς κλιματικές καταστροφές.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψή της στην Πολωνία στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή προτείνει τροποποιήσεις σε τρεις κανονισμούς της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα για τη στήριξη της αποκατάστασης από τις καταστροφές.
Οι τροποποιήσεις αφορούν τους κανονισμούς που διέπουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής ( ΤΣ ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ΕΚΤ+) για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, καθώς και τον κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΕΓΤΑΑ ) ως μέρος του πλαισίου 2014-2022.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν άμεση απάντηση στις πλημμύρες που έπληξαν τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στις δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2024. Η δέσμη προτάσεων θα μπορούσε να επιτρέψει στα επτά πληγέντα κράτη μέλη (Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία) να επαναπρογραμματίσουν περίπου 18 δισ. ευρώ (περίπου 17,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής και 588 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ) για να βοηθήσουν στο πλαίσιο των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.
Τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν ότι η ΕΕ μπορεί να στηρίξει με ευελιξία όλα τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από πρόσφατες και πιθανές μελλοντικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen δήλωσε: «Μπροστά στις κλιματικές καταστροφές, η Ευρώπη είναι ισχυρότερη όταν είναι ενωμένη. Είδα από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις των πλημμυρών στα κράτη μέλη της ΕΕ τον Σεπτέμβριο και υποσχέθηκα να εισαγάγω νέες ευελιξίες για να βοηθήσω τα κράτη μέλη να ανακάμψουν, να επισκευάσουν και να ανοικοδομήσουν. Οι προτάσεις δείχνουν ότι υλοποιούμε αυτές τις υποσχέσεις: με την παροχή ρευστότητας με αυξημένη προχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ, κάνουμε πραγματική διαφορά για τους ανθρώπους και τις περιοχές που επλήγησαν σκληρά από αυτές τις καταστροφές. Δίνουμε στα κράτη μέλη τα εργαλεία για να είναι πιο ανθεκτικά και καλύτερα προετοιμασμένα για μελλοντικές κρίσεις».
Ενίσχυση της ρευστότητας με αυξημένη προχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής
Τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής βοηθούν ήδη τα κράτη μέλη να αποτρέψουν και να ανακάμψουν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Ωστόσο, οι προτάσεις της Δευτέρας παρέχουν στα κράτη μέλη πρόσθετη ευελιξία ώστε να χρησιμοποιούν μέρος των κονδυλίων για την επισκευή κατεστραμμένων υποδομών και εξοπλισμού, την παροχή βασικής επισιτιστικής και υλικής βοήθειας και κοινωνικής και υγειονομικής υποστήριξης, καθώς και προσωρινή στήριξη για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εργασίας βραχείας απασχόλησης.
Επιπλέον, θα εισαχθούν δύο νέα μέτρα στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ+. Πρώτον, μια πρόσθετη προχρηματοδότηση 30% θα παράσχει μια άμεση ένεση ρευστότητας για την ανακούφιση της δημοσιονομικής πίεσης στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Δεύτερον, η ΕΕ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει έως και το 100% των υποστηριζόμενων μέτρων, χωρίς την ανάγκη εθνικής συγχρηματοδότησης για την έναρξη εργασιών ανασυγκρότησης.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύ 10% των υφιστάμενων κονδυλίων της πολιτικής συνοχής που προορίζονται για τα κράτη μέλη για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, επιτρέποντας μεταφορές μεταξύ των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής.
Αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, τους δασοκόμους και τις επιχειρήσεις
Επιπλέον, και χάρη στις προτεινόμενες τη Δευτέρα αλλαγές στα Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (νομικό πλαίσιο ΕΓΤΑΑ 2014-2022), τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη των γεωργών, των δασολόγων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Η χρηματοδοτική βοήθεια που προσφέρει το ΕΓΤΑΑ θα καλύπτεται κατά 100% από κονδύλια της ΕΕ. Η τροποποίηση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να παρέχουν άμεση και ταχεία βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε γεωργούς, δασοκτήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με τη μορφή εφάπαξ ποσών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα επωφεληθούν από μεγαλύτερη ευελιξία για τη θέσπιση και ενίσχυση μέτρων για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού των πληγέντων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δασών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις