Οι Γάλλοι αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους.
Δύο από τις κύριες αγροτικές ενώσεις της χώρας δηλώνουν ότι σχεδιάζουν ένα νέο κύμα διαδηλώσεων τον επόμενο μήνα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νοτιοαμερικανικές χώρες του μπλοκ Mercosur.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι δύο πλευρές στοχεύουν να οριστικοποιήσουν το σύμφωνο μέχρι το τέλος του έτους, ενδεχομένως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 18 και 19 Νοεμβρίου.
Οι Γάλλοι αγρότες αντιτίθενται στη συμφωνία, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν δουλειές αν η Ευρώπη ανοίξει την αγορά της σε φθηνότερο - και αναμφισβήτητα χαμηλότερης ποιότητας - βόειο κρέας και γεωργικά προϊόντα.
«Καλούμε το δίκτυό μας να ξαναρχίσει τις διαμαρτυρίες από τις 15 Νοεμβρίου 2024», δήλωσαν οι πρόεδροι της FNSEA και των Jeunes Agriculteurs, Arnaud Rousseau και Pierrick Horel, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France.
Ο Rousseau δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να φτάσουν και στις Βρυξέλλες.
Οι Γάλλοι και οι Ευρωπαίοι αγρότες βγήκαν δυναμικά νωρίτερα φέτος για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προτρέποντας τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσουν σε πράσινους κανόνες.
Η Γαλλία ήταν επί μακρόν ο πιο εξέχων αντίπαλος της συμφωνίας Mercosur, αλλά με την επιρροή του Παρισιού στις Βρυξέλλες να μην είναι αυτή που ήταν κάποτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υποστηρικτές της συμφωνίας με επικεφαλής τη Γερμανία βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία να περάσουν επιτέλους τη γραμμή του τερματισμού μιας εμπορικής συμφωνίας που ετοιμάζεται εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.
Δημόσια, η γαλλική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία. Η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας Annie Genevard επανέλαβε τη στάση της χώρας της σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους της την Τρίτη, ενώ η υπουργός Εμπορίου Sophie Primas δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα l'Opinion ότι η έγκριση της συμφωνίας χωρίς την υποστήριξη της Γαλλίας θα άνοιγε «ρήγμα στην εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού στην Ευρώπη».
Ωστόσο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι συμβιβάζονται κατ' ιδίαν με το γεγονός ότι το Παρίσι δεν θα μπορέσει να ασκήσει βέτο.
Ενώ ένας Γάλλος διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ένα ευαίσθητο θέμα, χαρακτήρισε το ταμείο αποζημιώσεων μια «ενδιαφέρουσα επιλογή», ο Primas δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα «δεχτεί χρήματα για να καταστρέψει τον γεωργικό τομέα».
Ο Ρουσό δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι τόσο η πρόοδος στη συμφωνία όσο και οι αποκαλύψεις σχετικά με το ταμείο αποζημίωσης - το οποίο προηγουμένως παρομοίασε με «βραβείο παρηγοριάς» σε συνέντευξή του στο POLITICO - «μας ώθησαν» να δράσουμε.
Ο αγροτικός τομέας στο σύνολό του πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί όλες τις υποσχέσεις της από τον προηγούμενο γύρο διαδηλώσεων, ούτε κάνει αρκετά για να σταματήσει την εμπορική συμφωνία με το μπλοκ Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βολιβία.
«Η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο ... ξεφεύγει προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο αγρότης Laurence Marandola, εκπρόσωπος της αριστερής ένωσης αγροτών Conféderation Paysanne. Η Conféderation , η οποία επίσης αντιτίθεται στην εμπορική συμφωνία, δεν συμμετέχει προς το παρόν στις διαμαρτυρίες της 15ης Νοεμβρίου.
Αλλά ο Marandola δήλωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση αντιτίθενται δημοσίως στη συμφωνία «ενώ αφήνουν τις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις