Οι ηγέτες των χωρών στον όμιλο BRICS, που αντιπροσωπεύει το 37% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, προέβλεψαν ότι η επιρροή του θα αυξανόταν καθώς συναντήθηκαν στη Ρωσία την Τρίτη, περιγράφοντας κοινά έργα που κυμαίνονται από ανταλλαγή σιτηρών έως σύστημα διασυνοριακών πληρωμών.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει ζητήσει υποστήριξη από τους ηγέτες των BRICS εν μέσω της αντιπαράθεσής του με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η μέση οικονομική ανάπτυξη των BRICS το 2024/2025 θα είναι 3,8%, σε σύγκριση με την παγκόσμια ανάπτυξη 3,2-3,3%.
«Η τάση για τον ηγετικό ρόλο των BRICS στην παγκόσμια οικονομία μόνο θα ενισχυθεί», είπε ο Πούτιν, αναφέροντας την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση, τη συσσώρευση κεφαλαίου και την αύξηση της παραγωγικότητας ως βασικούς παράγοντες.
Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, που ονομάζεται Διακήρυξη του Καζάν, επιτέθηκε σε μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε ορισμένα από τα μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, λέγοντας ότι βλάπτουν τους φτωχότερους ανθρώπους στα στοχευόμενα κράτη.
«Ως εκ τούτου, ζητούμε την εξάλειψή τους», ανέφερε η Διακήρυξη του Καζάν.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, πρότεινε τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου σιτηρών BRICS, το οποίο αργότερα θα μπορούσε να επεκταθεί για να εμπορεύεται άλλα σημαντικά εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα μέταλλα. Η δήλωση του Καζάν χαιρέτισε την πρωτοβουλία.
"Οι χώρες BRICS είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών δημητριακών, οσπρίων και ελαιούχων σπόρων στον κόσμο. Από αυτή την άποψη, προτείναμε να ανοίξουμε ένα χρηματιστήριο σιτηρών BRICS", είπε ο Πούτιν στους ηγέτες.
Πρόσθεσε ότι η ανταλλαγή «θα συμβάλει στη διαμόρφωση δίκαιων και προβλέψιμων δεικτών τιμών για προϊόντα και πρώτες ύλες, λαμβάνοντας υπόψη τον ειδικό ρόλο της στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας».
«Η εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας θα βοηθήσει στην προστασία των εθνικών αγορών από αρνητικές εξωτερικές παρεμβάσεις, κερδοσκοπίες και προσπάθειες δημιουργίας τεχνητής έλλειψης τροφίμων», είπε ο Πούτιν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ρώτησε γιατί η διακήρυξη έδωσε σχετικά λίγη προσοχή στη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε στο ρωσικό ραδιόφωνο ότι η Ουκρανία δεν ήταν το κεντρικό ζήτημα για τους BRICS.
"Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα για την ατζέντα της Ρωσίας, αλλά απέχει πολύ από το να είναι το κεντρικό ζήτημα για τους BRICS. Και στο βαθμό που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των BRICS, αυτό αντικατοπτρίστηκε".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι η δήλωση δείχνει ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να επιβάλει σε άλλους συμμετέχοντες την άποψή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Άλλοι ηγέτες υποστήριξαν τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος διασυνοριακών πληρωμών, το οποίο θα βοηθούσε τις χώρες BRICS να συναλλάσσονται μεταξύ τους, παρακάμπτοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των BRICS μέσω τηλεδιάσκεψης μετά από τραυματισμό στο κεφάλι το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι είναι καιρός για τα κράτη BRICS να δημιουργήσουν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής.
Πρόσθεσε ότι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) του ομίλου σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση σε αυτό που αποκάλεσε αποτυχημένα ιδρύματα του Μπρέτον Γουντς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi δήλωσε ότι χαιρετίζει τα βήματα για την οικονομική ενοποίηση των χωρών BRICS, ενώ ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προέτρεψε τις χώρες BRICS να εμβαθύνουν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική συνεργασία.
Η Διακήρυξη του Καζάν ζητούσε μια μελέτη σκοπιμότητας για τις άλλες ρωσικές πρωτοβουλίες, ένα σύστημα BRICS Clear θεματοφύλακα και διακανονισμό συναλλαγών τίτλων και μια κοινή αντασφαλιστική εταιρεία.
Στην ομιλία του, ο Πούτιν ζήτησε επίσης τη δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, η οποία θα διευκολύνει τις αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ των χωρών BRICS και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις σε άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων για την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Διακήρυξη του Καζάν ενίσχυσε τον ρόλο του ΔΝΤ, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Η δήλωση δεν ανέφερε την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου, ένα ζήτημα που τέθηκε συχνά κατά τη ρωσική προεδρία, ούτε το ενιαίο νόμισμα BRICS και τη χρήση κρυπτονομισμάτων, που αναφέρθηκε από τη Ρωσία ως τρόπος προστασίας του εμπορίου από τις δυτικές κυρώσεις.
«Χαιρετίζουμε τη χρήση τοπικών νομισμάτων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών BRICS και των εμπορικών τους εταίρων», ανέφερε η Διακήρυξη του Καζάν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις