Ε.Ε.: Οι βροχές μειώνουν τις αποδόσεις σε καλαμπόκι, ηλίανθο και σόγια

Οι έντονες βροχοπτώσεις μετά το καλοκαίρι επηρέασαν αρνητικά τη ωρίμανση και τη συγκομιδή των θερινών καλλιεργειών και έχουν επίσης βλάψει τη σπορά των χειμερίνων σιτηρών για τ νέα καλλιεργητική περίοδο σε όλη την Ε.Ε., σύμφωνα με την έκδοση της έκθεσης για την κατάσταση των καλλιεργειών που εκπόνησε για τον Οκτώβριο τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστή και ως Δελτίο MARS

Καλοκαιρινές καλλιέργειες

Οι προβλέψεις απόδοσης για τις καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου και σόγιας έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε επίπεδο ΕΕ, κυρίως λόγω της επιδεινωσης των προοπτικών για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και την Ιταλία. Οι προβλέψεις απόδοσης για άλλες καλοκαιρινές καλλιέργειες διατηρήθηκαν ή αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω σε επίπεδο ΕΕ.

Στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, οι καλοκαιρινές καλλιέργειες (ιδίως το καλαμπόκι και η σόγια) επηρεάστηκαν αρνητικά από τις υπερβολικά υγρές συνθήκες κατά την ωρίμανση και τη συγκομιδή, μειώνοντας τις μέχρι τώρα θετικές προσδοκίες απόδοσης σε εθνικό επίπεδο.

Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία, οι έντονες βροχοπτώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου συνέβαλαν στην επιδείνωση των προσδοκιών απόδοσης (ιδιαίτερα για τον ηλίανθο και το καλαμπόκι), οι οποίες ήταν ήδη χαμηλές λόγω των προηγούμενων πολύ ζεστών και ξηρών συνθηκών.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα για τη πρόβλεψη των αποδόσεων καλαμποκιού, οι ανατολικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο με πτώσεις στις αποδόσεις άνω των 10% σε σύγκριση με το μέσο όρο του 2013-23.

Η Ολλανδία και η Σλοβακία υπέστησαν πτώση μεταξύ 4% και 10%.  

Στην περίπτωση του ηλίανθου, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν επίσης καταγράψει μειώσεις σε αποδόσεις άνω του 10% σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2019-23. 

Χειμερινές καλλιέργειες

Υπερβολικά υγρές συνθήκες, που συχνά συνδέονται με καταρρακτώδεις βροχές, παρατηρήθηκαν επίσης σε πολλά άλλα μέρη της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. 

Οι βροχοπτώσεις όχι μόνο προκάλεσαν καθυστερήσεις στη συγκομιδή των καλοκαιρινών καλλιεργειών, αλλά προκάλεσαν επίσης ανησυχίες για την ποιότητα ων σιτηρών και εμπόδισαν τη χειμερινή εκστρατεία φύτευσης σιτηρών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις