Οι αρχές της Ινδονησίας που ερευνούν τη δωροδοκία συνέλαβαν έναν πρώην υπουργό εμπορίου που έγινε επικριτής της κυβέρνησης ως ύποπτο για την αθέμιτη χορήγηση άδειας εισαγωγής ζάχαρης το 2015, η οποία οδήγησε σε ζημίες ύψους 33,7 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.
Ο Thomas Trikasih Lembong κατονομάστηκε ως ύποπτος και συνελήφθη αργά στις 29 Οκτωβρίου από εισαγγελείς του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, κατηγορούμενος ότι έδωσε την άδεια σε μια ιδιωτική εταιρεία σε μια εποχή που η Ινδονησία είχε πλεόνασμα ζάχαρης, ανέφερε το γραφείο.
«Εκείνη την εποχή, η Ινδονησία δεν χρειαζόταν να εισάγει ζάχαρη, αλλά (ο Λεμπόνγκ) χορήγησε άδεια για την εισαγωγή 105.000 μετρικών τόνων ακατέργαστης κρυσταλλικής ζάχαρης», δήλωσε ο εισαγγελέας Αμπντούλ Κοχάρ σε συνέντευξη Τύπου.
Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με άλλους κρατικούς φορείς ή σύσταση από το υπουργείο Βιομηχανίας, είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση οδήγησε σε απώλειες ύψους 400 δισεκατομμυρίων ρουπιών.
Ο Qohar δεν είπε τι κατηγορείται ότι έλαβε η Lembong σε αντάλλαγμα για την άδεια στην εταιρεία, την οποία οι αρχές προσδιόρισαν μόνο με τα αρχικά της, PT AP.
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε ότι η έρευνά του είχε πολιτικό κίνητρο.
«Παραδίδω τα πάντα στον Παντοδύναμο Θεό», ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Λεμπόγκ, με χειροπέδες και φορώντας ροζ γιλέκο κρατουμένου, δήλωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου.
Πρώην τραπεζίτης επενδύσεων, ο Λεμπόνγκ ήταν υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας μεταξύ 2015 και 2016 και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Τζόκο Γουιντόντο, για τον οποίο έγραφε συχνά διεθνείς ομιλίες.
Αλλά μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 2019, έγινε ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές της κυβέρνησης του Γουιντόντο.
Ο Λεμπόνγκ ήταν υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου για τον Άνις Μπάσβενταν, ο οποίος κατέβηκε εναντίον του νικητή, του υπουργού Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο, που θεωρείται ευρέως ως ο προτιμώμενος διάδοχος του Γουιντόντο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Οκτωβρίου.
Η παραγωγή ζάχαρης στην Ινδονησία το 2015 ήταν 2,49 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι, ενώ η κατανάλωση ήταν 2,12 εκατομμύρια.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις