Προς διεκδίκηση ενισχύσεων «κοιτάζει» το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, συζήτησε το θέμα που έχει να κάνει με την ανομβρία, με τις υψηλές θερμοκρασίες, με τους καύσωνες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της ελιάς, με αφορμή αυτά τα δεδομένα.
Έγινε περιγραφή του προβλήματος και της ζημιάς που έχει προκαλέσει το φαινόμενο της ανομβρίας στα ελαιόδεντρα της Πελοποννήσου και αναζητήθηκαν προτάσεις – πλαίσιο, διεκδίκησης δρόμων για αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Οι παρατάξεις, γνωστοποίησαν τις δικές τους θέσεις και τους δικούς τους οδικούς χάρτες διεκδίκησης χρηματικών ενισχύσεων.
Στη συνεδρίαση, παρευρέθηκα και αγρότες – μέλη αγροτικών συλλόγων και της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας, όπου και μετέφεραν το πρόβλημα.
Η Περιφερειακή Αρχή, προτίθεται να συνεχίσει την καταγραφή της ζημιάς, ανά Περιφερειακή Ενότητα και κατόπιν, να προχωρήσει στη σύνταξη ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου φακέλου διεκδίκησης χρημάτων. Η συνέχιση της καταγραφής γίνεται, διότι, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, για το πρόβλημα αυτό, είπε τα εξής: ” Θα γίνει καταγραφή. Περιμένουμε, γιατί το φαινόμενο της ζημιάς εξελίσσεται. Θα προβούμε στις κατάλληλες κινήσεις προς την κυβέρνηση για να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις Μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο θα απευθυνθούμε και στους Ευρωπαικούς θεσμούς για τον ίδιο λόγο. Ενεργοποιήσαμε και ενεργοποιούμε όλα, σχεδόν, τα αρδευτικά έργα. Σχεδιάζουμε πράγματα και για το νερό. Φτιάχνουμε δίκτυο υποδομών αφαλάτωσης, αναβαθμίζουμε τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Το λάδι είναι μία πολύ σπουδαία υπόθεση για την Πελοπόννησο και τους καλλιεργητές και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο”.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ψήφισε ομόφωνα, την εξής πρόταση, έτσι όπως την περιέγραψε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος : ” Οι καύσωνες, η ανομβρία και οι σημερινές υψηλές θερμοκρασίες, έχουν επηρεάσει το 95 % των ελαιώνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εκτιμάται, ότι η φετινή παραγωγή, μέχρι στιγμής, είναι στο 35 % μειωμένη και αυξάνεται το ποσοστό αυτό, όσο συνεχίζεται ο συγκεκριμένος καιρός. Διαπιστώνεται ποσοτική, αλλά και ποιοτική μείωση της παραγωγής. Παρακολουθείται το φαινόμενο, καταγράφεται αυτό και σχεδιάζεται να δημιουργηθεί φάκελος διεκδίκησης αποζημιώσεων από το Κράτος ή την Ευρωπαική Ένωση“.