Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις συστάσεις της για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2024, με στόχο την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Στις 19 Ιουνίου 2024, η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 16 Ιουλίου, με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Οι συστάσεις αυτές επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες: τη δημοσιονομική πολιτική, την εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και συνοχής, τις περαιτέρω προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.
Δημοσιονομική Πολιτική
Η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τη βελτίωση της φιλικότητας προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος, ενισχύοντας τη νομική βεβαιότητα και την αυτονομία της φορολογικής αρχής. Συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση της αυτονομίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται και να αναπτύσσει το ανθρώπινο δυναμικό της πιο αποτελεσματικά. Παράλληλα, συστήνεται η διασφάλιση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την προσέλκυση κατάλληλων δεξιοτήτων, και η διατήρηση της συνέπειας με το ενιαίο μισθολόγιο.
Επίσης, η Ελλάδα καλείται να εξασφαλίσει ότι το εξωτερικό ισοζύγιο θα συνεχίσει να βελτιώνεται σταθερά, μέσω της προώθησης ισορροπημένης ανάπτυξης και της υποστήριξης παραγωγικών εγχώριων επενδύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των ανεπιτυχών πλειστηριασμών.
Εφαρμογή Σχεδίων Ανάκαμψης και Συνοχής
Η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου REPowerEU, μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και η διατήρηση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Η χώρα καλείται επίσης να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμμάτων συνοχής, εστιάζοντας στις συμφωνημένες προτεραιότητες, όπως είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων συνοχής αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ελλάδα, με την Επιτροπή να προειδοποιεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι προκλήσεις, ώστε να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Ανταγωνιστικότητα και Άλλες Προκλήσεις
Οι συστάσεις σχετικά με την ανταγωνιστικότητα επικεντρώνονται στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απόδοσης στη βασική εκπαίδευση, καθώς και στην ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις ικανότητες της δημόσιας διοίκησης για να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλαντούχους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους με αναλυτικές, διοικητικές και τεχνικές δεξιότητες. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω της μείωσης των αποτυχιών στο ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Η ενίσχυση της διαχείρισης φυσικών καταστροφών αποτελεί επίσης μια σημαντική πρόκληση, με την Επιτροπή να συστήνει τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Μακροοικονομικές Ανισορροπίες
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, βάσει του Κύκλου Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ισορροπίας του εξωτερικού τομέα και την υποστήριξη παραγωγικών επενδύσεων που θα συμβάλλουν στη μείωση των ανισορροπιών αυτών.
Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της εξάρτησης από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που θεωρείται κρίσιμο για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
* Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις