Ελαιόλαδο: "Προσοχή" στις απάτες λέει η Copa-Cogeca

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά περίπου 40% το 2022/23 και 25% το 2023/24 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας, οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν παγκοσμίως, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 100% έως 175% για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ανάλογα με την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο, Fernando do Rosario, προειδοποιεί ότι «οι καταναλωτές μπορεί να προσελκυστούν από φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, ενώ οι έμποροι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να προσφέρουν επιλογές χαμηλότερου κόστους, αυξάνοντας τον κίνδυνο απάτης σε μια αγορά γνωστή για την ποιότητα και τις αιώνιες παραδόσεις της». 

Ο Do Rosario προσθέτει ότι «το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν υψηλής αξίας και ο πειρασμός για τους ασυνείδητους παράγοντες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των καταναλωτών και της ποιότητας του προϊόντος παραμένει. Όταν οι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων ελαιολάδου, οι δόλιες πρακτικές γίνονται πιο συχνές».

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας η αυστηροποίηση των διοικητικών αντιδράσεων και των ποινικών κυρώσεων για τους απατεώνες, ενώ παράλληλα πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των καταναλωτών. Μόλις οι καταναλωτές γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ έξτρα παρθένου, παρθένου, λαμπάντε, πυρηνελαίου και εξευγενισμένου ελαιολάδου, καθώς και τις σχετικές διαδικασίες και γεύσεις, το ποσοστό απάτης θα μειωθεί. Οι ενημερωμένοι καταναλωτές θα είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές και να αποφεύγουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας».

Ανάμειξη διαφορετικών ελαίων

Μια συνήθης πρακτική στον τομέα του ελαιολάδου είναι η ανάμειξη διαφορετικών φυτικών ελαίων. Σχετικά με το θέμα αυτό, «πρέπει να θέσω ένα σημαντικό σημείο σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες εμπορίας της ΕΕ, τους οποίους η Copa-Cogeca έχει ζητήσει εδώ και καιρό να μεταρρυθμιστούν: τη δυνατότητα απαγόρευσης της πώλησης των μειγμάτων ελαιολάδου σε χώρες όπου δεν επιτρέπεται η παραγωγή τους», λέει ο Do Rosario. 

Εξηγεί ότι, επί του παρόντος, οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν τη νόμιμη ανάμειξη ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια και τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να απαγορεύσουν τέτοια μείγματα στην επικράτειά τους. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην προστασία και την προώθηση της ποιότητας του αγνού ελαιολάδου και στη μείωση του κινδύνου παραπλάνησης των καταναλωτών. 

Ωστόσο, λέει ότι υπάρχει ένα παραθυράκι: «Εάν το ελαιόλαδο από ένα κράτος μέλος που απαγορεύει την ανάμειξη εξάγεται σε άλλη χώρα της ΕΕ όπου επιτρέπεται η ανάμειξη, το αναμεμειγμένο ελαιόλαδο μπορεί να επανεισαχθεί και να πωληθεί στο αρχικό κράτος. Αν και αυτό είναι τεχνικά νόμιμο, υπονομεύει την πρόθεση της αρχικής απαγόρευσης, καθώς επιτρέπει στο χαρμάνι να «βγει από την μπροστινή πόρτα και να ξαναμπεί στην πίσω». Οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν ότι όταν αγοράζουν ελαιόλαδο, αγοράζουν αγνό ελαιόλαδο και όχι μείγμα με κατώτερα προϊόντα».

Συσκευασία

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ομάδας ελαιολάδου της Copa-Cogeca επιβεβαιώνει ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται το ελαιόλαδο στους καταναλωτές. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει αυστηρότερους κανονισμούς που απαιτούν μη επαναγεμιζόμενες φιάλες για το ελαιόλαδο σε εστιατόρια και χώρους εστίασης.

Οι φιάλες αυτές διασφαλίζουν ότι αυτό που σερβίρεται είναι γνήσιο ελαιόλαδο και όχι υποκατάστατο χαμηλότερης ποιότητας. Η εναρμόνιση αυτών των προτύπων σε ολόκληρη την ΕΕ όχι μόνο θα προωθούσε τη συνοχή της εσωτερικής αγοράς και θα διευκόλυνε το εμπόριο, αλλά και θα εξασφάλιζε ομοιόμορφη ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων και προστασία των καταναλωτών».

Ως εκ τούτου, προτρέπει τον κλάδο του ελαιολάδου, τις οργανώσεις καταναλωτών και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «να συνεργαστούν για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των καταναλωτών, εστιάζοντας στην ανάμειξη και τη συσκευασία. Χρειαζόμαστε ισχυρότερες εγγυήσεις για να διασφαλίσουμε ότι το ελαιόλαδο παραμένει ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν».

Προσοχή στον ανταγωνισμό από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Ο Do Rosario τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον ανταγωνισμό από τις γειτονικές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, όπως η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή. Αν και οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν παρόμοιες κλιματικές προκλήσεις, το κόστος παραγωγής τους είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο της Ευρώπης». 

Για παράδειγμα, «χώρες όπως η Τυνησία εξάγουν από το 1998 περισσότερους από 56.000 τόνους ελαιολάδου στην ΕΕ ετησίως, χωρίς δασμούς. Αν και οι εισαγωγές αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των τιμών σε περιόδους έλλειψης, θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσωρινή λύση». 

Προσθέτει ότι «η στροφή των ευρωπαίων καταναλωτών σε ελαιόλαδο από τρίτες χώρες αποτελεί απειλή για τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της μειωμένης παραγωγής της ΕΕ, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Χιλή και η Αργεντινή. Ενώ οι ευρωπαίοι παραγωγοί έχουν δεσμευτεί να τηρούν τα εργασιακά δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και την οικονομική βιωσιμότητα, οι ίδιες εγγυήσεις δεν ισχύουν πάντα για τις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ. Είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζουμε αυτές τις αξίες στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και να δίνουμε προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή παραγωγή».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις