Κλιματική αλλαγή και λειψυδρία «χτυπάνε» Κωπαΐδα και Θήβα

Οι αγρότες θα καλλιεργήσουν μικρότερες εκτάσεις - "Στροφή" σε σιτάρι-κριθάρι

«ΣΟΣ» εκπέμπει ο Κάμπος της Κωπαΐδας αλλά και η Θήβα από την λειψυδρία που έχει «χτυπήσει» την περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα τελευταία 40 χρόνια, από τις 10 Οκτωβρίου έως και τα τέλη Νοεμβρίου έχει πέσει το 20-22% των ετήσιων συνολικών όγκων νερού. 

Κάτι που τώρα δεν έχει γίνει με τους αγρότες της περιοχής να έχουν να δουν βροχή αρκετούς μήνες. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο να κοπεί το νερό από τη λίμνη Υλίκη προς τους αγρότες και αυτό να διοχετευθεί στη λίμνη του Μαραθώνα για να καλύψει τις ανάγκες της Αττικής» όπως είπε στο Agrocapital, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Θήβας, Ηλίας Χατζηδούρος. 

«Τα πράγματα για εμάς που μένουμε στην περιοχή είναι δυσμενή» δήλωσε και πρόσθεσε «Με άνωθεν εντολή η άρδευση για το κωπαϊδικό πεδίο τέλειωσε από την 1η Αυγούστου για να τροφοδοτηθεί η λίμνη του Μαραθώνα». 

Κάθε μέρα από τη λίμνη Υλίκη προς αυτή του Μαραθώνα φεύγουν σχεδόν 200.000 κυβικά νερό, ενώ αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι βρίσκονται στη διαδικασία επισκευής δυο ακόμη γεννητριών, οι οποίες θα ανεβάσουν τον όγκο στις 300.000 κυβικά νερού. 

Όταν είναι εντελώς γεμάτη, το μέγιστο βάθος της Υλίκης ανέρχεται στα 45 μέτρα ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 27 μέτρα βάθος. Στη λίμνη διαβιούν έξι διαφορετικά ψάρια, εκ των οποίων τα δυο είναι υπό εξαφάνιση και είναι προστατευμένα. 

Κάθε μέρα, με την αποστολή 200.000 κυβικών νερού, η λίμνη, η οποία τροφοδοτείται από τις νοτιοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού «πέφτει» 5 εκατοστά.  

Εκτός από το νερό που διοχετεύεται μέσω καναλιών για άρδευση στον κάμπο της Κωπαΐδας, η λίμνη της Υλίκης παίζει σημαντικό ρόλο και στις 4.000 γεωτρήσεις που βρίσκονται στη περιοχή. «Η στάθμη της λίμνης επηρεάζει τη στάθμη άντλησης για τις γεωτρήσεις γιατί όσο πιο στεγνός είναι ο υδροφόρος ορίζοντας, περισσότερο ενέργεια χρειάζεται για να ποτίσουμε, που μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος παραγωγής» σημείωσε ο κ. Χατζηδούρος. 

«Θα καλλιεργηθούν μικρότερες εκτάσεις»

 Σε δίλημμα βρίσκονται οι αγρότες καθώς από τη μια βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατατρακυλούν, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται και σε αυτά τώρα να προστεθεί η λειψυδρία.

Πολλοί είναι οι αγρότες της περιοχής που ενδέχεται να καλλιεργήσουν μικρότερες εκτάσεις. «Στην ανατολικήγ πλευρά της Βοιωτίας εάν κάποιος τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσε 150 στρέμματα κηπευτικά, τώρα θα περιοριστεί στα 100 στρέμματα. Και αυτό για να είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να τα αρδεύσει» είπε στο Agrocapital ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της Θήβας.

Και συνέχισε «θα γίνει περιορισμός των καλλιεργειών για να είμαστε σίγουροι ότι ο υδροφόρος ορίζοντας θα “αντέξει”. Επιπλέον, οι περισσότεροι αγρότες θα στραφούν σε καλλιέργειες που δεν χρειάζονται νερό, όπως το σιτάρι και το κριθάρι».

Τέλος, ο κ. Χατζηδούρος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας «Πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός. Δε θα πρέπει να αφήνουν τίποτα, καθόλου νερό να καταλήγει στη θάλασσα, θα πρέπει να το αποθηκεύουμε».