Θα δουλέψει το χρηματιστήριο σιτηρών που ετοιμάζουν οι BRICS;

Ένα χρηματιστήριο σιτηρών των BRICS δεν θα λειτουργήσει, λένε οι αναλυτές.

¨Η πρόταση της Ρωσίας για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματιστηρίου σιτηρών εγκρίθηκε πρόσφατα από την ομάδα χωρών BRICS σε σύνοδο κορυφής στη Ρωσία.

Οι BRICS είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς και εξαγωγείς καλλιεργειών στον κόσμο.

«Το κύριο στάδιο της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ο Eduard Zernin, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών της Ρωσίας.

«Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου έχει εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών των χωρών BRICS».

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα χρειαστούν χρόνια προετοιμασίας πριν από την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου.

Ο Dennis Voznesenski, Αυστραλός γεωπόνος οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου War and Wheat, δήλωσε ότι ορισμένοι φοβούνται ότι το προτεινόμενο χρηματιστήριο θα μετατραπεί σε μια εκδοχή του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για τα σιτηρά.

«Μπορεί να σας εκπλήξει η ανακάλυψη ότι ένας «ΟΠΕΚ σιταριού» υπήρχε ήδη, και προτάθηκε από τα δυτικά έθνη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

Αναφέρεται στη Διεθνή Συμφωνία για το Σιτάρι του 1933 που υπογράφηκε από μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο.

«Στόχος της συμφωνίας ήταν να σταθεροποιηθούν οι διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές σιταριού», δήλωσε ο Βοζνεσένσκι.

Ήθελαν να αποφύγουν τον κύκλο έκρηξης και πτώσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η μεγάλη υπερπροσφορά σιταριού και να στηριχθούν οι παγκόσμιες τιμές.

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αργεντινή και η Αυστραλία συντονίστηκαν για να μειώσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, να καθορίσουν τις τιμές και να θέσουν περιορισμούς στις εξαγωγές», είπε.

«Τα μέτρα πάλεψαν σημαντικά. Το πρόβλημα με τη μείωση της έκτασης για την αύξηση των τιμών είναι ότι κάθε μεγάλος εξαγωγέας πρέπει να τηρεί τους κανόνες».

Η Αυστραλία μείωσε την έκταση του σιταριού της, ενώ οι άλλες χώρες δεν ακολούθησαν το παράδειγμά της. Και στη συνέχεια η χώρα επλήγη από ξηρασία.

«Το αποτέλεσμα ήταν μια επικίνδυνη υποπροσφορά», δήλωσε ο Voznesenski.

«Η υποπροσφορά ήταν τόσο σοβαρή κάποια στιγμή, ώστε ένα συμμαχικό πλοίο με σιτηρά που προοριζόταν για την εμπόλεμη Ευρώπη ανακατευθύνθηκε στην Αυστραλία».

Μια άλλη προσπάθεια στήριξης των τιμών μέσω ποσοστώσεων εξαγωγής απέτυχε όταν μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Σοβιετική Ένωση, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και εξήγαγαν περισσότερα σιτηρά για να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες τιμές.

«Ένας ΟΠΕΚ για τα σιτηρά μπορεί να ακούγεται αληθοφανής, αλλά λόγω του ότι η παραγωγή σιτηρών είναι λιγότερο συγκεντρωμένη από ό,τι η παραγωγή πετρελαίου (ιδίως για το σιτάρι), η δυνατότητα βιώσιμου συντονισμού είναι περιορισμένη», είπε.

«Αντίθετα, το αποτέλεσμα είναι σημαντική αστάθεια στην παραγωγή και πλεονέκτημα για τις χώρες που δεν συμμετέχουν».

Ο αναλυτής της MarketsFarm Bruce Burnett συμφωνεί με την ανάλυση του Voznesenski.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται να λειτουργήσει», δήλωσε.

«Είναι εξαιρετικά περίεργο επειδή η Αίγυπτος είναι επίσης μέρος του συμπλέγματος BRICS και έχει εντελώς αντίθετο ενδιαφέρον σε όλο αυτό το πράγμα».

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο τα περισσότερα χρόνια. Οι δύο δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε πολλές πτυχές της προτεινόμενης ανταλλαγής.

«Θα τους τινάξει στον αέρα», δήλωσε ο Burnett.

Σημείωσε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ελέγχου της παραγωγής και των τιμών των σιτηρών είχαν την υποστήριξη των περισσότερων από τους κορυφαίους εξαγωγείς του κόσμου και παρόλα αυτά απέτυχαν.

Το προτεινόμενο χρηματιστήριο των BRICS έχει έναν βασικό εξαγωγέα. Η Ρωσία αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 22% του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού το 2024-25. Η Βραζιλία είναι μακράν δεύτερη με λίγο περισσότερο από το ένα τοις εκατό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις