Της Kristen Sukalac
Καθώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την ευρωπαϊκή γεωργία, η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις φυτοπροστασίας δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική. Η μείωση των διαθέσιμων συνθετικών φυτοφαρμάκων (η οποία επιδεινώνει την ανθεκτικότητα των επιβλαβών οργανισμών), σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις, σημαίνει ότι οι γεωργοί χρειάζονται περισσότερο από ποτέ προϊόντα βιοελέγχου για να κάνουν τις γεωργικές τους πρακτικές ακόμη πιο βιώσιμες.
Ωστόσο, παρά τις δυνατότητές τους, αυτά τα ζωτικής σημασίας εργαλεία παραμένουν απογοητευτικά απρόσιτα για πολλούς αγρότες της ΕΕ λόγω ενός αναποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου.
Το κενό καινοτομίας
Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο REBECA ανέδειξε τη χαμηλή παρουσία των προϊόντων βιοελέγχου στην αγορά της Ευρώπης, παρά την παγκόσμια διάδοσή τους. Η τρέχουσα διαδικασία αδειοδότησης της ΕΕ για τα προϊόντα βιοελέγχου διαρκεί εκπληκτικά 7-9 χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 2-3 χρόνια σε άλλες αγορές.
Αυτή η ρυθμιστική συμφόρηση έχει οδηγήσει σε καθαρή απώλεια 8 ουσιών βιοελέγχου τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ πάνω από 100 περιμένουν έγκριση. Συνολικά, η εργαλειοθήκη των αγροτών για τη φυτοπροστασία είναι 22% μικρότερη από ό,τι το 2017.
Κινδυνεύει η ανταγωνιστικότητα των γεωργών
Αυτή η έλλειψη πρόσβασης σε καινοτόμες τεχνολογίες επηρεάζει σοβαρά την ανταγωνιστικότητα των γεωργών μας. Οι αγρότες της ΕΕ δεν είναι απλώς βασικοί προμηθευτές της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών- παρέχουν βασικές πρώτες ύλες για φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, βιοκαύσιμα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
Η απουσία ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα βιοελέγχου σημαίνει ότι οι αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ δεν λειτουργούν με ίσους όρους ανταγωνισμού. Επιπλέον, αυτό κατακερματίζει τις επενδυτικές αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο τον κύκλο της καινοτομίας που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα.
Μια πορεία προς τα εμπρός
Πρόσφατες εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Μάριο Ντράγκι και του Ενρίκο Λέτα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να προωθηθεί η γνώση και η καινοτομία και να κλείσει το χάσμα καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η έκθεση «Στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ» ζητεί συγκεκριμένα την «επιτάχυνση της ανάπτυξης, της εισόδου στην αγορά και της εφαρμογής των προϊόντων βιοελέγχου».
Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως ο χειρισμός των βιοδιεγερτικών και η προτεινόμενη προσέγγιση για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (ΝΓΤ), δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρό προηγούμενο για τη δημιουργία ενός ειδικού νομοθετικού πλαισίου για τα προϊόντα βιοελέγχου χωρίς να πυροδοτηθεί μια ευρύτερη συζήτηση για το σύνολο του κανονισμού φυτοπροστασίας.
Οφέλη της ειδικής νομοθεσίας
Μια προσαρμοσμένη ρυθμιστική προσέγγιση για τον βιοέλεγχο θα προσέφερε πολλά πλεονεκτήματα:
1. Νομική σαφήνεια για τους κατασκευαστές και τους χρήστες
2. αναλογική ρύθμιση που εγγυάται την περιβαλλοντική και καταναλωτική ασφάλεια
3. Ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς
4. Καλύτερη ευθυγράμμιση με τους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ
5. Διεθνής ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και του FAO
6. Προετοιµασία για το µέλλον για την προώθηση της καινοτοµίας
Μια έκκληση για δράση
Ο Συνασπισμός Βιοελέγχου (www.biocontrolcoalition.eu) εκπροσωπεί μια διαφορετική ομάδα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών, των καταναλωτών και των παραγόντων της βιομηχανίας. Αυτή η πλατφόρμα διαλόγου μας δίνει μοναδικές γνώσεις σχετικά με τις προκλήσεις που εμποδίζουν περισσότερα προϊόντα βιοελέγχου να φτάσουν στην αγορά.
Καλούμε τον υποψήφιο Επίτροπο Varhelyi και τον υποψήφιο Επίτροπο Hansen να υπερασπιστούν αυτόν τον σκοπό και να αποτυπώσουν την ανάγκη για νέα νομοθεσία βιοελέγχου στο μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής της ΕΕ.
Η ώρα για δράση είναι τώρα. Πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τα προϊόντα βιοελέγχου ξεκινώντας τη συζήτηση ήδη από το 2025 για εναλλακτικές λύσεις που θα προσφέρουν καλύτερα την καινοτομία του βιοελέγχου στους γεωργούς, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά επίπεδα προστασίας.
Εάν δεν το πράξουμε, οι αγρότες της ΕΕ θα έχουν λιγότερα εργαλεία που χρειάζονται για να εξισορροπήσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις με την παραγωγικότητα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία.
Πηγή: Euractiv.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις