Αύξηση του δείκτη τιμών λιπασμάτων κατά σχεδόν 6%

Η εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά στο μακροοικονομικό μέτωπο με μια ισχυρή ανοδική αντίδραση του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι πιέσεις στα εμπορεύματα, ξεκινώντας από το αργό πετρέλαιο και την αγορά ενέργειας. Ταυτόχρονα, το ευρώ υποχωρεί επειδή η ευρωζώνη θα επηρεαστεί, όπως και η Κίνα, από τις μελλοντικές αυξήσεις των αμερικανικών δασμών.

Έτσι, οι τιμές του ευρώ/δολαρίου έφτασαν στο 1,0640, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας περιέγραψαν τις προοπτικές για την αγορά εμπορευμάτων. Οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να μειωθούν κατά 5% το 2025 και κατά 2% το 2026, μετά από πτώση 3% φέτος. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης τιμών εμπορευμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020. 

Ο δείκτης τιμών ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 6% το 2024, με περαιτέρω μείωση κατά 6% το 2025 και 2% το 2026. Οι τιμές των μετάλλων αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς το 2025-26, μετά από αύξηση κατά 6% φέτος, αντανακλώντας τη μέτρια αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες, ιδίως στην Κίνα.

Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, μετά από ελαφρά άνοδο το 2024, αναμένεται να μειωθούν κατά 4% το 2025 λόγω των βελτιωμένων συνθηκών προσφοράς, αναφέρει η τράπεζα.

Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν σχεδόν 4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 (από το δεύτερο τρίμηνο), με μειώσεις στις περισσότερες κατηγορίες εκτός από τα λιπάσματα και τα πολύτιμα μέταλλα. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 3,8%, με αιχμή την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 6%, ενώ οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν ελαφρώς. 

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ευμετάβλητες λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της άφθονης προσφοράς και της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ζήτησης. Οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά την περίοδο αυτή κατά περισσότερο από 3%, με αιχμή τις χαμηλότερες τιμές των τροφίμων, των ποτών και των βασικών προϊόντων. 

Ο δείκτης τιμών λιπασμάτων αυξήθηκε κατά σχεδόν 6%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο εξαγωγών αζωτούχων λιπασμάτων. Οι τιμές των μετάλλων υπέστησαν μείωση 7%, αντανακλώντας την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις μεγάλες οικονομίες.

Μετά την αποκλιμάκωση το γ΄ τρίμηνο του 2023, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων αυξήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, ωθούμενες από ειδήσεις για δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικές εξαγωγικές χώρες. 

Οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής μειώθηκαν κατά 3% το γ΄ τρίμηνο του 2024 (από το β΄ τρίμηνο), με αποτέλεσμα να παραμείνουν 8% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Η υψηλή παραγωγή ρεκόρ καλαμποκιού, ρυζιού, σόγιας και σιταριού την περίοδο 2023-24, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο, άσκησαν πιέσεις στις τιμές.

Μετά από μια αναμενόμενη μείωση κατά 9% το 2024, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν κατά επιπλέον 4% το 2025, προτού σταθεροποιηθούν το 2026. 

Αντίθετα, οι τιμές των ποτών αναμένεται να είναι σχεδόν 60% υψηλότερες κατά μέσο όρο το 2024, προτού μειωθούν κατά 9% το επόμενο έτος και περαιτέρω κατά 3% το 2026, όταν η παραγωγή καφέ και κακάο θα ανακάμψει. Οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες ήταν σχετικά σταθερές τα τελευταία τρίμηνα, αναμένεται να αυξηθούν σε καθένα από τα επόμενα δύο έτη, υποστηριζόμενες από την ισχυρή ζήτηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις