ΣΕΚΛΑ: Βιωσιμότητα στην παραγωγή τροφίμων και μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Η βιωσιμότητα στην παραγωγή και στο εμπόριο τροφίμων αποτελεί βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), ενώ ζητάει μέτρα για την βιώσιμη παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι «στέκεται με ευθύνη απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις που θέτουν το ζήτημα της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ως καίριο στόχο για τη βιομηχανία τροφίμων» και ότι ο ρόλος των μελών του επικεντρώνεται στην προώθηση στρατηγικών που στηρίζουν τη μείωση των αποβλήτων και τη βελτιστοποίηση των μεταφορικών και ενεργειακών πόρων. «Χωρίς, όμως, την οικονομική ενίσχυση των εθνικών και διεθνών φορέων, το κόστος της μετάβασης των εναλλακτικών και βιώσιμων πρακτικών κινδυνεύει να μετακυλήσει για ακόμα μια φορά στον καταναλωτή και στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα» όπως υπογραμμίζεται.

Με αφορμή τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29), που διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν, ο σύνδεσμος κρίνει «καθοριστικής σημασίας να καταδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως μοχλός για μία πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης, σε δήλωσή του τονίζει: «Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις νέες συνθήκες, ούτε να κρυβόμαστε. Ζητάμε άμεσα μέτρα για τη βιώσιμη παραγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και στη ζώνη της Μεσογείου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις