FAO: Μεγάλη η φετινή συγκομιδή ελαιολάδου για την Ισπανία

Οι τρέχουσες συνθήκες υποδηλώνουν ότι η φετινή συγκομιδή ελαιολάδου στην Ισπανία θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, αν και οι υψηλές τιμές θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παγκόσμια κατανάλωση, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε την Πέμπτη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η εξαμηνιαία έκδοση που ο FAO αφιερώνει στα βασικά είδη διατροφής περιλαμβάνει στην έκδοση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη μια έρευνα σχετικά με την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου και τη μείωση της παραγωγής του τα τελευταία χρόνια και επικεντρώνεται στην περίπτωση της Jaén, όπου οι τιμές έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Το δημοσίευμα αποδίδει τη μείωση της παραγωγής στις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναγκάζουν τα ελαιόδεντρα να εξοικονομούν μέρος του νερού που λαμβάνουν για τις ζωτικές τους λειτουργίες και όχι για την παραγωγή καρπών, φαινόμενο που προκάλεσε μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 50 % για δύο συνεχόμενα έτη στην Ισπανία.

«Οι τρέχουσες συνθήκες υποδηλώνουν ότι η συγκομιδή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει το μέσο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών», αναφέρει το έγγραφο.

Ο οικονομολόγος του FAO Di Yang συνιστά στους παραγωγούς να εξετάσουν «πιο βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του νερού και του εδάφους» και καλεί τις κυβερνήσεις να τους προσφέρουν στήριξη, «δεδομένου του μεγάλου δυναμικού επέκτασης των ελαιουργικών εκμεταλλεύσεων».

Επιπλέον, ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια κατανάλωση φυτικών ελαίων θα μπορούσε να υπερβεί τον όγκο παραγωγής και να προκαλέσει συρρίκνωση των αποθεμάτων για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν.

Όσον αφορά τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της για τα κύρια βασικά είδη διατροφής, αναμένει μείωση της παραγωγής σιταριού και δημητριακών και αύξηση της παραγωγής ρυζιού, με συγκομιδές ρεκόρ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης και αύξηση έως και 1,5% στις χώρες με έλλειμμα τροφίμων και χαμηλό εισόδημα.

Η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και η αλιεία αναμένεται επίσης να αυξηθούν συγκρατημένα, ενώη παραγωγή ζάχαρης, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων αναμένεταινα μειωθεί.

Ο λογαριασμός των παγκόσμιων εισαγωγών θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ο FAO επισημαίνει επίσης την αύξηση των τιμών των εισαγωγών και προβλέπει ότι μέχρι το 2024 ο παγκόσμιος λογαριασμός εισαγωγών θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 2,2% από το 2023 και κατά 4,4% στις πλουσιότερες χώρες.

Η αύξηση θα οφείλεται στις υψηλότερες τιμές του καφέ, του τσαγιού και του κακάο, το κόστος εισαγωγής των οποίων θα αυξηθεί κατά 22,9%, καθώς και στο υψηλότερο κόστος εισαγωγής φρούτων και λαχανικών.

Οι τιμές του κακάο έφτασαν σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι τιμές του καφέ σχεδόν διπλασιάστηκαν και οι τιμές του τσαγιού αυξήθηκαν κατά 15% πάνω από τα συνήθη επίπεδά τους.

Οι εισαγωγές αυτές, σημειώνει ο FAO, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις οικονομίες πολλών χωρών, όπως το Μπουρούντι ή η Αιθιοπία, όπου τα έσοδα από τις εξαγωγές καφέ καλύπτουν συνήθως περίπου το 40% των αντίστοιχων λογαριασμών για τις εισαγωγές τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις