Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να λένε στη Γαλλία ότι δεν έχει να ανησυχεί και επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη του εμπορικού συμφώνου
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατευθύνεται στη Λατινική Αμερική σε μια περιήγηση-θύελλα με σαφή στόχο: να καθυστερήσει μια τεράστια περιφερειακή εμπορική συμφωνία και να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις.
Όπως αναφέρει το Politico, η Γαλλία κλιμάκωσε την εκστρατεία της κατά της συμφωνίας με τις χώρες του μπλοκ Mercosur αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη, περισσότεροι από 600 Γάλλοι νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούσαν την απόρριψη της συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μετέβη στις Βρυξέλλες την επόμενη ημέρα για να διασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα της Γαλλίας θα εισακουστούν.
Αφού συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον απερχόμενο τσάρο του εμπορίου της, Valdis Dombrovskis, ο Barnier στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους στο κατώφλι του Berlaymont και κατηγόρησε τη συμφωνία ως «καταστροφική».
Η Von der Leyen είπε στον Barnier ότι ενδέχεται να προβεί σε ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Mercosur στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε προηγουμένως το POLITICO. Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε τη von der Leyen ότι η Γαλλία θα μπορούσε να «εκραγεί» εάν υπογραφεί η συμφωνία και ζήτησε να καθυστερήσει, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που δεν είχε την άδεια να κατονομαστεί, ενώ μίλησε ειλικρινά για έναν ευαίσθητο φάκελο. Σύμβουλος του Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν διαπραγματεύεται παραχωρήσεις με τη von der Leyen, αλλά εκφράζει την «ξεκάθαρη άρνησή» του για τη συμφωνία ως έχει.
«Το κύριο χαρτί που παίζει το Παρίσι αυτή τη στιγμή είναι πολιτικό», δήλωσε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Θέλουν να μετατρέψουν [τη Mercosur] σε δημόσια συζήτηση για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή [και] να παίξουν την κοινή γνώμη εναντίον των Βρυξελλών».
Τη Δευτέρα, όταν ο Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας και άλλους παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι Γάλλοι αγρότες θα βγουν και πάλι στους δρόμους για να εκφράσουν την απόρριψη της συμφωνίας. Οι οργισμένες διαμαρτυρίες τους νωρίτερα φέτος κατάφεραν να κάνουν τις Βρυξέλλες να βάλουν τις συνομιλίες της Mercosur στον πάγο και να υποχωρήσουν σε πράσινους κανόνες στους οποίους αντιτίθεται η ευρωπαϊκή γεωργία.
Η αποστροφή προς τη συμφωνία καλύπτει το γαλλικό πολιτικό φάσμα και είναι ευρέως διαδεδομένη στο κοινό. Το ισχυρό βιομηχανικό λόμπι Medef είναι μέχρι στιγμής η μόνη μεγάλη μη κυβερνητική οργάνωση που έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας.
Παρόλα αυτά, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να λένε στη Γαλλία ότι δεν έχει να ανησυχεί και επισημαίνουν τα πιθανά οφέλη του εμπορικού συμφώνου, όπως το άνοιγμα νέων αγορών για τους Γάλλους παραγωγούς κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων.
«Υπάρχει κάτι να κερδίσει ο γαλλικός γεωργικός τομέας από τη συμφωνία της Mercosur», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μια αποδυναμωμένη Γαλλία
Νωρίτερα φέτος, ο Μακρόν κατάφερε να επιβραδύνει τις συνομιλίες της Mercosur με ένα μόνο γραπτό μήνυμα προς τη φον ντερ Λάιεν, αλλά ο πρόεδρος έχει χάσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο από τότε. Αφού το κόμμα του σημείωσε θλιβερά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Μακρόν απάντησε με ένα ρίσκο, διοργανώνοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές που κόστισαν στο κόμμα του την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το ανάγκασαν σε μια εύθραυστη συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με τους συντηρητικούς του Μπαρνιέ.
Με τη Γαλλία να έχει πλέον χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της στη σκηνή της ΕΕ, ο Μακρόν είναι απίθανο να μπορέσει να επαναλάβει ένα τέτοιο κατόρθωμα.
Οι Γάλλοι γνωρίζουν ότι η μάχη για να συσπειρώσουν τις χώρες για να σκοτώσουν τη συμφωνία Mercosur έχει ήδη χαθεί, οπότε ο πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην καθυστέρηση της συμφωνίας και στην απόσπαση παραχωρήσεων, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους με γνώση των συνομιλιών που έμειναν ανώνυμοι για να συζητήσουν το ευαίσθητο θέμα.
«Οι γαλλικές αρχές ήταν σαφείς, ο πρόεδρος το είπε, ο πρωθυπουργός το είπε, η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή ως έχει», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη αξιωματούχος των Ηλυσίων. «Τα αιτήματά μας είναι γνωστά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θέλει μέτρα που απαιτούν από τους αγρότες της Mercosur να πληρούν τα πρότυπα παραγωγής της ΕΕ.
Η υπουργός Εμπορίου Sophie Primas δήλωσε στο POLITICO ότι η υπογραφή της συμφωνίας, όπως έχει διαμορφωθεί επί του παρόντος, θα τροφοδοτούσε δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες στη Γαλλία και θα αποτελούσε «παραβίαση της εμπιστοσύνης των Γάλλων στην Ευρώπη».
«Εάν η Mercosur προχωρήσει χωρίς την έγκριση των δύο κλάδων του γαλλικού κοινοβουλίου και χωρίς την υποστήριξη της κοινής γνώμης, αυτό θα έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες», δήλωσε η ίδια.
Η γαλλική λίστα επιθυμιών
Κατά τη διάρκεια του επταήμερου ταξιδιού του στη Λατινική Αμερική, ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης με τον Χαβιέρ Μίλεϊ, τον αλυσοπρίονο πρόεδρο της Αργεντινής, μιας μεγάλης χώρας παραγωγής βοείου κρέατος, οι εξαγωγές της οποίας, μαζί με τις εξαγωγές της Βραζιλίας, θεωρούνται απειλή για τους Γάλλους παραγωγούς βοείου κρέατος.
Αλλά είναι η αναμενόμενη διμερής συνάντηση του Μακρόν με τον Λούλα στο περιθώριο της G20 που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την άρση του μπλοκαρίσματος.
«Οι βασικοί ηγέτες είναι ο Μακρόν και ο Λούλα. Αν πουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε», δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της Mercosur. «Το αποτέλεσμα εξαρτάται συχνά από μια σύντομη συζήτηση, σε μια μόνο συνάντηση».
Σε περίπτωση που ο Μακρόν και ο Λούλα βρουν αρκετό κοινό έδαφος, η Γαλλία θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη της, εάν ορισμένα από τα πάγια αιτήματά της ληφθούν υπόψη στο τελικό κείμενο.
Για παράδειγμα, το Παρίσι ανησυχεί ότι μια πληθώρα φθηνών γεωργικών προϊόντων θα πλημμυρίσει τη γαλλική αγορά και θα υποβαθμίσει τους αγρότες του. Εκτός από την απαίτηση από τους αγρότες της Mercosur να τηρούν πρότυπα παραγωγής παρόμοια με εκείνα των Ευρωπαίων ομολόγων τους, η Γαλλία θέλει οποιαδήποτε παραβίαση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα να τιμωρείται με κυρώσεις, όπως η αναστολή της συμφωνίας.
Όπως αποκάλυψε προηγουμένως το POLITICO, έχει ήδη συζητηθεί η δημιουργία ενός ταμείου αποζημιώσεων σε μια προσπάθεια να εξευμενιστεί η Γαλλία. Αλλά σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, «η ιδέα δεν είναι ακόμη ώριμη και το ποσό [που προορίζεται] γι' αυτό δεν είναι σαφές». Οι αγρότες έσπευσαν να καταγγείλουν την πρόταση αυτή, ερμηνεύοντάς την ως ένδειξη ότι η γαλλική κυβέρνηση χάνει τη σταυροφορία της για να εμποδίσει τη συμφωνία.
Ο αξιωματούχος του Elysée που μίλησε στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι το ταμείο «αποτελεί μέρος της συζήτησης, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν είναι κάτι που θα αλλάξει τη θέση μας».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να καθησυχάσει το Παρίσι ότι προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Mercosur να αποδεχθούν τα γαλλικά αιτήματα. Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα γαλλικά αιτήματα -μια δήλωση ότι η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της συμφωνίας και η επιβολή δεσμευτικών υποχρεώσεων κατά της αποψίλωσης των δασών- αποτελούν πλέον τα δύο κύρια σημεία διαπραγμάτευσης για τις Βρυξέλλες στην τελευταία ευθεία των συνομιλιών.