Απαντήσεις στις εκτιμήσεις ότι οι κτηνοτρόφοι ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου λόγω μη συμμόρφωσης με τα μέτρα βιοασφάλειας ζητά από το ΥΠΑΑΤ ο ΣΕΚ.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η ευλογιά εισήλθαν στην χώρας μας από άλλες χώρες εκθέτοντας τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους».
Ζητά απάντηση από το ΥΠΑΑΤ με ποιόν συντάσσεται «με τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινό αγώνα για να παραμείνουν βιώσιμοι ή με όσους προωθούν ατζέντες που πλήττουν την ελληνική παραγωγή».
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με την έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο αποδίδει τη συνέχιση της εξάπλωσης της ζωονόσου στη μη τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τις γενικεύσεις και τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες που πλήττουν έναν ολόκληρο κλάδο.
Σαν ΣΕΚ έχουμε ζητήσει εστιασμένο εμβολιασμό των ζώων σε μολυσμένες περιοχές εδώ και μήνες, εννοείται ότι μια τέτοια απόφαση μας χαροποιεί αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις κατηγορίες προς τον κλάδο μας.
Κύριε Υπουργέ, απαιτούμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις:
* Το ΥΠΑΑΤ καλύπτει και συμφωνεί με τους ισχυρισμούς που αποδίδονται σε πηγές του ΥΠΑΑΤ, ότι οι κτηνοτρόφοι ευθύνονται για την εξάπλωση της νόσου λόγω μη συμμόρφωσης με τα μέτρα βιοασφάλειας; Άραγε έχουν ξεχάσει αυτές οι πηγές του ΥΠΑΑΤ ότι η πανώλη αλλά και η ευλογιά εισήλθαν στην χώρας μας από άλλες χώρες εκθέτοντας τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους καθώς επίσης και την αδυναμία έγκαιρης θανάτωσης και ταφής/καύσης άρρωστων ζώων σε περιοχές ανά την επικράτεια;
* Σε ποιες τεκμηριωμένες μελέτες βασίζονται οι δηλώσεις αυτές; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι που αποδεικνύουν την αμέλεια των κτηνοτρόφων; Ή πρόκειται για έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο, την ώρα που οι ευθύνες για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης και υποδομών βαρύνουν το ίδιο το Υπουργείο το οποίο αν μας είχε ακούσει τώρα δεν θα είχαν θανατωθεί 75.000 ζώα κλείνοντας 272 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός των κοπαδιών θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών γάλακτος, τυροκομικών προϊόντων και κρέατος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα:
Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση; Υπάρχει ανάλυση από ειδικούς που να υποστηρίζει αυτή τη δήλωση; Στην τελευταία μας συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ ο υπουργός μας ανακοίνωσε ότι πρόβλημα εξαγωγών δεν υπάρχει παρά μόνο στην αγορά της Αυστραλίας και της Κίνας ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία όταν μας αναγκάσετε όλο τον κλάδο να κλείσουμε όλα μας τα ζώα μέσα για 30 ημέρες συνολικά με απαγόρευση μετακίνησης και προς σφαγεία χάσαμε 45 ευρώ ανά ζώο δηλαδή 450.000.000 χωρίς να υπολογίσουμε το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Υπενθυμίζουμε ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο στα αιγοπρόβατα είναι 10-12 ευρώ ανά ζώο άρα έχουμε χάσει 3 φορές την συνδεδεμένη ενίσχυση που δίνεται στον κλάδο μας σαν κίνητρο για την εκτροφή αιγοπροβάτων.
* Με ποιον τελικά συντάσσεται το Υπουργείο; Με τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινό αγώνα για να παραμείνουν βιώσιμοι ή με όσους προωθούν ατζέντες που πλήττουν την ελληνική παραγωγή;
* Να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό ότι στην τελευταία μας συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ δεσμεύτηκε να λύσει το θέμα της μειωμένης τιμής γάλακτος στην Κρήτη όχι να ρίξει την τιμή γάλακτος στην υπόλοιπη επικράτεια. Αν το υπουργείο ήθελε να είναι συνεπής και να εξασφαλίσει τις τιμές των παραγωγών θα είχε πατάξει την νοθεία στην ΦΕΤΑ ΠΟΠ που θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς επίσης και την αισχροκέρδεια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Ο ΣΕΚ δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις τον τελευταίο καιρό. Παλεύουν με τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες του Daniel, την πανώλη, την ευλογιά και, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζουν να εργάζονται για τη διατήρηση της παραγωγής. Η προοπτική πτώσης των τιμών στα γαλακτοκομικά και κρεατοπαραγωγικά προϊόντα θα σημάνει την οριστική κατάρρευση του κλάδου, που ήδη αγωνίζεται να επιβιώσει.
Ο ΣΕΚ έχει επανειλημμένα καταθέσει προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης, όπως ο μερικός εμβολιασμός στις περιοχές όπου υπήρχε ζωονόσος (υπόψιν ότι η ευλογιά από το 2013 μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί στην χώρα μας 4 φορές), η ενίσχυση των ελέγχων στις πύλες εισόδου με άμεση πρόσληψη και στελέχωση των κτηνιατρείων και εργαστηρίων όλης της χώρας και η παροχή πραγματικής στήριξης στους πληγέντες παραγωγούς.
Αντί να κατηγορούνται οι κτηνοτρόφοι, το Υπουργείο θα έπρεπε να συνεργάζεται μαζί μας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για τη χώρα.
Κύριε Υπουργέ,
Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν σεβασμό και πραγματική στήριξη, όχι υπονοούμενα και αβάσιμες κατηγορίες.
Είστε διατεθειμένος να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους, αποφεύγοντας γενικεύσεις και κατηγορίες που βλάπτουν την εικόνα μας και την ελληνική κτηνοτροφία συνολικά;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις