Η διαδικασία της οριστικής εκρίζωσης βρίσκεται σε εξέλιξη όμως αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής κρασιού, η προσωρινή εκρίζωση είναι πλέον το δεύτερο βήμα για τον γαλλικό τομέα, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ.
Με 5.418 αμπελουργούς να ζητούν την οριστική εκρίζωση 27.461 εκταρίων αμπέλου μέχρι το τέλος του έτους, η αναδιάρθρωση του γαλλικού αμπελώνα έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες (με εκριζώσεις που θα ανακοινωθούν έως τις 2 Ιουνίου 2025 το αργότερο μέχρι να εξαντληθεί προϋπολογισμός που αποζημιώνει με 4.000 €/εκτάριο). «Η οριστική εκρίζωση ανταποκρίνεται σε αναμφισβήτητα οικονομικά ζητήματα, αφαιρώντας μόνιμα όγκους από την αγορά, αλλά και κοινωνικά, επιτρέποντας στους παραγωγούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα με αξιοπρέπεια», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η Γενική Ένωση Αμπελουργικής Παραγωγής (AGPV). Είναι όμως απαραίτητο να συνεχιστεί το έργο για τη μείωση του δυναμικού παραγωγής με προσωρινές εκριζώσεις: «με ένα πιο ευέλικτο εργαλείο για την αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού» που θα χορηγεί άμεση ενίσχυση 2.500 ευρώ/εκτάριο για την εκρίζωση με 4ετή δέσμευση χωρίς αναφύτευση.
Στο πλαίσιο αυτό συζητείται ένα διααφοροποιημένο σύστημα αναδιάρθρωσης επίσης, που υποστηρίζεται εδώ και χρόνια από τον γαλλικό τομέα, το οποίο δεν θα μπορούσε να συνδυαστεί με ενίσχυση για οριστική εκρίζωση. Το θέμα συζητείται επί του παρόντος στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τις πολιτικές οίνου που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι υποψήφιες περιοχές, ο Stéphane Héraud, ο πρόεδρος της AGPV αναφέρει ότι η εκτίμηση των 100.000 εκταρίων αμπελώνων που πρόκειται να εκριζωθούν παραμένει επίκαιρη (σε εθνικό αμπελώνα 789.000 εκταρίων το 2023, ή 13% της συνολικής επιφάνειας). Ο κλάδος υπολογίζει ότι «το ένα τρίτο των 100.000 ha θα εκριζωθεί οριστικά και τα δύο τρίτα προσωρινά. Νομίζαμε ότι η τελική έκταση θα ήταν υψηλότερη. Αλλά η επόμενη μάχη είναι η προσωρινή εκρίζωση που πρέπει να εγκριθεί από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου. Χρειαζόμαστε μια θετική συμφωνία γρήγορα για να την εφαρμόσουμε».
Προσεχείς συζητήσεις
Με την έγκριση της προσωρινής εκρίζωσης θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής διαιτησίας των ταμείων της Κοινής Οργάνωσης Οίνου Αγοράς (ΚΟΑ Οίνου). «Είτε θα έχουμε πρόσθετα κεφάλαια, είτε θα υπάρξει αναδιανομή στα κεφάλαια της ΚΟΑ» αναφέρει ο Stéphane Héraud. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διεπαγγελματικών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (CNIV), Bernard Farges αντέδρασε κατά τη διάρκεια ενός στρογγυλού τραπεζιού στις 14 Νοεμβρίου στο Beychac-et-Caillau (Gironde): «Θα γίνει μάχη. Κάθε χρόνο η ΚΟΑ Οίνου διαθέτει 260 εκατ. ευρώ στη Γαλλία, τα 100 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση, τα 100 εκατ. για επενδύσεις σε κτίρια και οινοποιεία και τα 40 εκατ. για προώθηση. Είμαι υπέρ της ενίσχυσης του μάρκετινγκ και της μείωσης των επενδύσεων και της αναδιάρθρωσης», αναφέρει.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgrimer δήλωσαν αντίστοιχα: «η προσωρινή εκρίζωση θα μπορεί να συνοδεύεται από την ΚΟΑ Οίνου μόλις το εγκρίνει η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις