Οι Ρώσοι αγρότες δηλώνουν ότι θα σπείρουν λιγότερο σιτάρι μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν φέτος, στρεφόμενοι σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως μπιζέλια, φακές ή ηλίανθους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ροιτερς οι αποφάσεις αυτές θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του σιταριού και στον πληθωρισμό σε μεγάλους αγοραστές όπως η Αίγυπτος, καθώς η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας του σιταριού στον κόσμο.
Η τάση αυτή αποτελεί πρόκληση για το σχέδιο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τις εξαγωγές και να εδραιώσει τη θέση της Ρωσίας ως γεωργικής υπερδύναμης, δίνοντάς της μεγαλύτερη διεθνή επιρροή εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Δύση για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.
Η συγκομιδή σιταριού της χώρας θα μειωθεί στους 83 εκατομμύρια τόνους φέτος λόγω των παγετώνων και της ξηρασίας, από 92,8 εκατομμύρια τόνους το 2023 και το ρεκόρ των 104,2 εκατομμυρίων τόνων το 2022. Οι νέες προβλέψεις δείχνουν θολές προοπτικές και για το επόμενο έτος.
Αν και η Ρωσία εξήγαγε σιτάρι με ρυθμό σχεδόν ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, οι εξαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθούν λόγω της κακής συγκομιδής και των περιορισμών των εξαγωγών που αποσκοπούν στη συγκράτηση της αύξησης των εγχώριων τιμών, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης μείωσης της ποσόστωσης εξαγωγών κατά δύο τρίτα από τον Ιανουάριο του 2025.
Σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Omsk της Σιβηρίας, το οποίο επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις κατά την κορύφωση της περιόδου συγκομιδής, ο αγρότης Maxim Levshunov εκμεταλλεύεται μια σπάνια ηλιόλουστη μέρα για να μαζέψει ό,τι έχει απομείνει στα χωράφια.
Γελάει καθώς μαζεύει στάχυα σιταριού που φύτρωσαν νωρίς λόγω της υγρασίας. Τώρα, οι περισσότερες από τις καλλιέργειές του είναι κατάλληλες μόνο για ζωοτροφές, πράγμα που σημαίνει ότι το αγρόκτημα θα λάβει ένα κλάσμα της τιμής που ήλπιζε.
«Πιθανότατα θα αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από το σιτάρι, περικόπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, θα σκεφτούμε με ποιες πιο κερδοφόρες καλλιέργειες μπορούμε να το αντικαταστήσουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Levshunov στο Reuters.
Καθώς η φετινή εκστρατεία συγκομιδής πλησιάζει στο τέλος της, οι Ρώσοι αγρότες αξιολογούν τις απώλειές τους από τις εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες και εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους εν μέσω της πτώσης των περιθωρίων κέρδους για το σιτάρι, το κύριο γεωργικό εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας.
Το χειμερινό σιτάρι έγινε το πρώτο θύμα, καθώς οι εκτάσεις που έχουν σπαρθεί με αυτό πρόκειται να συρρικνωθούν κατά 10% φέτος, το χαμηλότερο από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Rusagrotrans, της ναυαρχίδας του σιδηροδρομικού μεταφορέα σιτηρών της Ρωσίας.
«Υπάρχουν απώλειες σε κάθε τόνο. Η τιμή πώλησης δεν καλύπτει το κόστος», δήλωσε ο Arkady Zlochevsky, επικεφαλής του βιομηχανικού λόμπι της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών, προβλέποντας ότι το μερίδιο 26% της Ρωσίας στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού θα συρρικνωθεί.
Η υπουργός Γεωργίας Οξάνα Λουτ αστειεύτηκε λέγοντας ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να προσευχηθούν στον Άγιο Ίλια, τον προστάτη του καιρού στη Ρωσία, για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις χειμερινές καλλιέργειες. Το αστείο δεν άρεσε στους αγρότες, οι οποίοι εξετάζουν πιο ρεαλιστικές επιλογές.
Ορισμένοι λένε ότι έχουν ήδη αποφασίσει να φυτέψουν λιγότερο σιτάρι του χρόνου. Άλλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού τις επόμενες εβδομάδες προτού λάβουν την τελική τους απόφαση.
«Η κερδοφορία των καλλιεργειών σιτηρών πλησιάζει το μηδέν. Η εταιρεία έχει μειώσει τον όγκο της σποράς χειμερινού σιταριού κατά 30%. Υπάρχουν δύο οδηγοί τώρα - η σόγια και ο ηλίανθος», δήλωσε ο Ντμίτρι Γκαρνόφ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Rostagro, ο οποίος κατέχει γη στις περιοχές Πένζα και Σαράτοφ γύρω από τον ποταμό Βόλγα.
Η αύξηση του κόστους του εξοπλισμού και των καυσίμων, οι υψηλοί εξαγωγικοί δασμοί, η άνοδος του επιτοκίου αναφοράς που έφτασε το 21% τον Οκτώβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας καταπολεμά τον πληθωρισμό, και η κατάργηση ορισμένων γεωργικών επιδοτήσεων έχουν επίσης μειώσει τα περιθώρια κέρδους.
«Είναι προφανές ότι το 2022-2024, η τιμή είναι πρακτικά η ίδια, ενώ το κόστος παραγωγής σιτηρών έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 28%», δήλωσε ο Σεργκέι Λισόφσκι, μέλος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου από την περιοχή Κούργκαν.
Ο Λισόφσκι υποστήριξε ότι ο υψηλός εξαγωγικός δασμός για τα σιτηρά, που θεσπίστηκε το 2021, καθώς και το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς για τις περιοχές που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε θαλάσσια λιμάνια, ήταν επίσης παράγοντες πίσω από τα χαμηλά περιθώρια κέρδους.
«Ως εκ τούτου, από σήμερα, οι αγρότες δεν φυτεύουν σιτηρά όχι λόγω της φθινοπωρινής ξηρασίας, αλλά επειδή περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τιμή και δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση», πρόσθεσε ο Λισόφσκι, αναφερόμενος στη σπορά εαρινού σιταριού.
Πιο αποδοτικές καλλιέργειες
Στην πιο εύφορη περιοχή του Κρασνοντάρ της Ρωσίας, η κερδοφορία του σιταριού εξακολουθεί να διατηρείται γύρω στο 10%, αλλά ορισμένες μεγάλες τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σκέφτονται επίσης να αλλάξουν στρατηγική, καθώς οι ξηρασίες γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο σοβαρές.
«Γίνεται σταδιακά θερμότερο στο νότο και πρέπει να σκεφτούμε την αλλαγή της δομής των περιοχών σποράς για το μέλλον», δήλωσε ο Yevgeny Gromyko, στέλεχος του Tkachev Agrocomplex, ενός από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Ρωσίας, και πρώην αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας.
Οι εξειδικευμένες καλλιέργειες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν νέες εξαγωγικές επιτυχίες με τους συμμάχους της Ρωσίας μεταξύ των χωρών BRICS, βοηθώντας την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο του Πούτιν για αύξηση των γεωργικών εξαγωγών κατά το ήμισυ έως το 2030.
Η Ρωσία ξεπέρασε φέτος τον Καναδά ως ο κορυφαίος εξαγωγέας αρακά στην Κίνα, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία, τον κορυφαίο εισαγωγέα φακής, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή daal, ενός βασικού προϊόντος για εκατομμύρια ανθρώπους, έδωσαν το πράσινο φως για τις ρωσικές εισαγωγές.
Η Ρωσία είναι πολύ περήφανη που είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με την παλαιότερη γενιά να θυμάται τις ελλείψεις τροφίμων της σοβιετικής εποχής και τις ταπεινωτικές εισαγωγές σιτηρών από εχθρούς του Ψυχρού Πολέμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.
Ωστόσο, για τους αγωνιζόμενους αγρότες, η μείωση των κερδών και όχι η παγκόσμια θέση είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία.
«Πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ειδικεύονται αποκλειστικά στις καλλιέργειες σιταριού λειτούργησαν με ζημίες φέτος και θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε πτώχευση», δήλωσε ο Λεβσούνωφ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις