Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τους δασμούς στα γεωργικά προϊόντα από χώρες της Νότιας Αμερικής

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της MERCOSUR, και ιδίως το κεφάλαιο για τη γεωργία, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα γεωργικά προϊόντα της Νότιας Αμερικής δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η συμφωνία από το 2019 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Προβλέπει τη θέσπιση ποσοστώσεων για την ατελή (ή με χαμηλούς συντελεστές) εισαγωγή ορισμένων τύπων γεωργικών προϊόντων από τις χώρες MERCOSUR, ιδίως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Η συμφωνία θα δώσει στους αγρότες της ΕΕ μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές της Νότιας Αμερικής, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών κρασιού, τυριού, γάλακτος σε σκόνη και ελαιολάδου.

Οι περισσότερες από τις ποσοστώσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία θα εισαχθούν σταδιακά σε διάστημα έξι ετών. 

Βόειο κρέας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει τη σταδιακή εισαγωγή 99.000 τόνων βοείου κρέατος με δασμό 7,5% σε διάστημα 5 ετών, εκ των οποίων το 55% είναι φρέσκο βόειο κρέας υψηλής ποιότητας και το 45% κατεψυγμένο. Αυτό θα είναι το 1,2% του συνολικού όγκου κατανάλωσης βοείου κρέατος στην ΕΕ (8 εκατομμύρια τόνοι ετησίως). Επί του παρόντος, η ΕΕ εισάγει 200.000 τόνους βοείου κρέατος ετησίως από τις χώρες MERCOSUR.

Αυτό περιλαμβάνει την ποσόστωση Hilton, η οποία επιτρέπει στην Αργεντινή και τη Βραζιλία να προμηθεύουν την ΕΕ με έως και 10.000 τόνους βοείου κρέατος και 29.500 τόνους επιλεγμένων τεμαχίων βοείου κρέατος με δασμό 20%, ο οποίος θα καταργηθεί με τη συμφωνία. Σύμφωνα με το JRC, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου βοείου κρέατος με τις χώρες MERCOSUR θα αυξηθεί από 1 δισ. ευρώ το 2023 σε 1,4 δισ. ευρώ το 2032.

Πουλερικά

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ΕΕ να εισάγει ατελώς 180.000 τόνους κρέατος πουλερικών ετησίως από τις χώρες MERCOSUR, που θα αντιστοιχεί στο 1,4% της συνολικής κατανάλωσης του προϊόντος αυτού στην ΕΕ, η οποία θα φθάσει τα 12,6 εκατομμύρια τόνους το 2024. Επί του παρόντος, ο κύριος προμηθευτής κρέατος πουλερικών στην ΕΕ είναι η Βραζιλία (ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτών των προϊόντων παγκοσμίως) και η Ουκρανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι Γάλλοι πτηνοτρόφοι δήλωσαν ότι οι πρόσθετοι 180.000 τόνοι είναι μια αύξηση 20% στο συνολικό όγκο των ποσοστώσεων, η οποία θα αυξήσει το μερίδιο των εισαγωγών στον όγκο της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων στην ΕΕ στο 10%. Σύμφωνα με το JRC, το εμπορικό έλλειμμα κρέατος πουλερικών με τις χώρες MERCOSUR θα αυξηθεί από 600 εκατ. ευρώ το 2023 σε 865 εκατ. ευρώ το 2032.

Ζάχαρη

Η συμφωνία καταργεί τον δασμό στη Βραζιλία για ποσόστωση 180.000 τόνων ζάχαρης προς μεταποίηση και παρέχει στην Παραγουάη ποσόστωση χωρίς δασμούς ύψους 10.000 τόνων. Αυτό θα αντιστοιχεί στο 1% της κατανάλωσης ζάχαρης στην ΕΕ, η οποία θα ανέλθει σε 17,7 εκατομμύρια τόνους το 2024 (με την παραγωγή 16,6 εκατομμυρίων τόνων). Σύμφωνα με το ΚΚΕρ, το έλλειμμα του εμπορίου ζάχαρης με τις χώρες MERCOSUR θα αυξηθεί από 223 εκατ. ευρώ το 2023 σε 330 εκατ. ευρώ το 2032.

Αιθανόλη

Στις χώρες MERCOSUR θα δοθούν δύο ποσοστώσεις συνολικού όγκου 650.000 τόνων, που θα αντιστοιχεί στο 15% της παραγωγής της ΕΕ. Η μία ποσόστωση για 450.000 τόνους θα είναι αφορολόγητη για βιοχημικούς σκοπούς, η δεύτερη για 200.000 τόνους θα έχει μειωμένο δασμό για όλους τους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

Καλαμπόκι

Μια ποσόστωση για αφορολόγητες εισαγωγές 1 εκατομμυρίου τόνων καλαμποκιού και σόργου από χώρες της MERCOSUR θα εισαχθεί σταδιακά σε διάστημα 5 ετών, αλλά δεν θα αλλάξει την κατάσταση, καθώς επί του παρόντος οι εισαγωγές καλαμποκιού στην ΕΕ είναι επίσης αφορολόγητες. Θα είναι σημαντική σε περίπτωση κατάρρευσης των παγκόσμιων τιμών, η οποία θα οδηγούσε στην αυτόματη εισαγωγή δασμών σε άλλους τύπους εισαγωγών. Την προηγούμενη περίοδο, η Βραζιλία έγινε ο δεύτερος προμηθευτής καλαμποκιού στην ΕΕ μετά την Ουκρανία, εισάγοντας εκεί 2,9 εκατομμύρια τόνους.

Προϊόντα σόγιας

Η συμφωνία θα μειώσει ή θα καταργήσει τους δασμούς που ισχύουν στις χώρες MERCOSUR για τις εξαγωγές στην ΕΕ προϊόντων σόγιας που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές. Επί του παρόντος, η MERCOSUR είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σόγιας και προϊόντων σόγιας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις