Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς: Η μεσογειακή διατροφή στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων παγκοσμίως η ελιά ενσαρκώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο αναδείχθηκε ως αναπόσπαστο σύμβολο υγείας, βιωσιμότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελιάς (IOC), σηματοδοτώντας την 30ή επέτειο της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρότυπο υγιεινής διατροφής.
Το ελαιόλαδο ως μοχλός υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας

Η υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Ισπανίας, κ. Begoña García Bernal, υπογράμμισε τη σημασία του ελαιολάδου για τη διασφάλιση ασφαλών και βιώσιμων διατροφικών συστημάτων, τονίζοντας ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιοποικιλότητας.

«Η ελιά δεν προσφέρει μόνο τις πιο υγιεινές θερμίδες, αλλά αποτελεί και φυσικό σύμμαχο του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Executive Director of the International Olive Council Jaime Lillo Lopez,. Όπως τόνισε, οι ελαιώνες λειτουργούν ως "εξημερωμένα μεσογειακά δάση", προστατεύοντας από τη διάβρωση, καταπολεμώντας την ερημοποίηση, ενώ παράλληλα προσφέρουν καταφύγιο για τη βιοποικιλότητα και συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Η ηγεσία των γυναικών στον τομέα του ελαιολάδου

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καθοριστική συνεισφορά των γυναικών στον ισπανικό τομέα του ελαιολάδου. Η κ. García εξήρε την επιχειρηματικότητα των γυναικών που πρωτοστατούν σε έργα και πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας την ποιότητα, τις δυνατότητες παραγωγής και τις εφαρμογές του ελαιολάδου. «Οι γυναίκες αποτελούν τον πυρήνα της καινοτομίας στον κλάδο, ενισχύοντας την παρουσία του στις διεθνείς αγορές και διευρύνοντας τις προοπτικές του», σημείωσε.


Η προώθηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στις νέες γενιές

Η ανάγκη ενίσχυσης της κατανάλωσης ελαιολάδου, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, αποτέλεσε επίσης βασικό μήνυμα της εκδήλωσης. Η Ισπανία, ως κορυφαίος παραγωγός ελαιολάδου, επενδύει στη διάδοση των αξιών της μεσογειακής διατροφής μέσω της εθνικής στρατηγικής προώθησης τροφίμων, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα και τη ζήτηση του προϊόντος διεθνώς.
Ελαιόλαδο: Τροφή με επιστημονική σφραγίδα υγείας

Το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων, κατέχει μοναδική θέση ανάμεσα στα τρόφιμα, διαθέτοντας εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, βρίσκεται υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ο πρώτος ισχυρισμός μείωσης ασθενειών για αυτό το προϊόν, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην παγκόσμια αγορά.

Η ελιά ως παγκόσμιο σύμβολο

«Τα κλαδιά της ελιάς, σύμβολα ειρήνης, σοφίας και αρμονίας από την αρχαιότητα, συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνα της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο Jaime Lillo. Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων παγκοσμίως, η ελιά ενσαρκώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της διατροφικής ασφάλειας για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς αποτελεί μια υπενθύμιση της ανεκτίμητης συμβολής της ελιάς στη διατροφή, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, θέτοντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο και υγιές μέλλον.