Ο πιθανός εμπορικός πόλεμος θα έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο σύμπλεγμα σόγιας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει απολύτως σαφή την εμπορική του πολιτική για το 2025: έχει εκκρεμότητες με την Κίνα και το Μεξικό, οι οποίες είναι επίσης οι δύο κορυφαίες εξαγωγικές αγορές για τα αμερικανικά σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους. Ακολουθεί η ανάλυσή μας για τις πιθανές επιπτώσεις στις αγορές σόγιας, καλαμποκιού και σιταριού.

Η σόγια διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς περιλαμβάνει το 45% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας το 2024. Με τη Νότια Αμερική να αναμένεται να συγκομίσει μια σοδειά ρεκόρ σόγιας το 2025, ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα αναμένεται ευρέως να προκαλέσει την Κίνα να προβεί σε αντίποινα μετατοπίζοντας τις αγορές της σόγιας στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η Κίνα έχει επίσης αποθηκεύσει αποθέματα σόγιας εν αναμονή ενός εμπορικού πολέμου.

Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας θα ανακατευθύνονταν, αλλά με υψηλότερο κόστος σε μικρότερες αγορές. Σε ένα περιβάλλον με πλεόνασμα προσφοράς, το υψηλότερο κόστος μεταφοράς θα επιβαρύνει τον αγρότη μέσω ευρύτερης βάσης. Το Μεξικό - η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σόγιας για τις ΗΠΑ - μπορεί επίσης να προβεί σε αντίποινα σε έναν εμπορικό πόλεμο και να μετατοπίσει τη ζήτηση προς τη Νότια Αμερική.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών της σόγιας και η ευρύτερη βάση θα ωφελήσει τους αμερικανούς θρυμματιστές σόγιας και τους κτηνοτρόφους που τροφοδοτούν με αλεύρι σόγιας κυρίως χοίρους και κοτόπουλα. Οι θρυμματιστές σόγιας θα επωφεληθούν επίσης από την άνοδο των τιμών του σογιέλαιου εάν επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαίου (UCO) που προέρχεται κυρίως από την Κίνα. Το UCO ανταγωνίζεται το σογιέλαιο ως πρώτη ύλη για ανανεώσιμο ντίζελ.

Το Μεξικό είναι ο κύριος εξαγωγικός προορισμός για το καλαμπόκι και το σιτάρι. Ο Τραμπ έχει υποδείξει απότομους δασμούς στις μεξικανικές εισαγωγές αυτοκινήτων, αλλά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει ευρείς δασμούς στο Μεξικό για μόχλευση σε θέματα όπως η ασφάλεια των συνόρων και η μετανάστευση. Το Μεξικό έχει ήδη προβεί σε σημαντικές αγορές αμερικανικού καλαμποκιού και σιταριού ενόψει του αναμενόμενου εμπορικού πολέμου.

Όσον αφορά το καλαμπόκι, το Μεξικό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ λόγω των μεξικανικών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο βόρειο Μεξικό, καθιστώντας τις σιδηροδρομικές μεταφορές από τις ΗΠΑ εύκολες και αποτελεσματικές. Οι εισαγωγές από άλλους εξαγωγείς καλαμποκιού, όπως η Αργεντινή ή η Βραζιλία, θα ήταν πιο δύσκολες, δεδομένου ότι οι αποστολές αυτές αποστέλλονται με ποντοπόρα πλοία στην ακτή και στη συνέχεια εκφορτώνονται σε σιδηροδρομικές γραμμές για να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Όσον αφορά το σιτάρι, το Μεξικό μπορεί ευκολότερα να αντικαταστήσει το αμερικανικό σιτάρι με ρωσικό, καθώς οι αλευρόμυλοι είναι ευκολότερα προσβάσιμοι από τις ακτές. Εάν το Μεξικό προβεί σε αντίποινα, μια πιθανή πτώση των τιμών και της βάσης του καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα ωφελήσει τους αμερικανούς παραγωγούς αιθανόλης και τους κτηνοτρόφους/πτηνοτρόφους, ενώ η πτώση των τιμών και της βάσης του σιταριού θα ωφελήσει τους αμερικανούς αλευρόμυλους και αρτοποιούς. Οι μεταφορές θα διευρύνονταν επίσης σε περίπτωση βραδύτερου ρυθμού εξαγωγών, ωφελώντας την εμπορική αποθήκευση σιτηρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις