ΥΠΑΑΤ: Αναζητώντας τις χαμένες δημόσιες εκτάσεις – Τι κρύβεται πίσω από την απογραφή;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) φαίνεται να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο γύρω από τη διαχείριση της δημόσιας γης, ζητώντας από τις Περιφέρειες λεπτομερή καταγραφή των εκτάσεων υπό την εποπτεία τους. Η κίνηση αυτή φέρνει στο φως χρόνιες διοικητικές αδυναμίες και γεννά κρίσιμα ερωτήματα για τη διαφάνεια, τη χρήση και την εποπτεία της δημόσιας περιουσίας.

Ποιοι νέμονται τις εκτάσεις αυτές; Πώς καταγράφονται στους αρμόδιους φορείς; Και γιατί φαίνεται να υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, ακόμα και για βασικά δεδομένα; Ερωτήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις από μια πολιτεία που καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα την περιουσία του δημοσίου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Agrocapital, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες της χώρας αναλυτική ενημέρωση για τις δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τους.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ερωτηματικά, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Περιφέρειες ανταποκρίθηκαν και έχουν ήδη αποστείλει τα ζητούμενα στοιχεία. Αυτά αφορούν το σύνολο των δημόσιων εκτάσεων, τις χρήσεις τους, αλλά και την καταγραφή των εκτάσεων που δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θέτοντας στο προσκήνιο ζητήματα που ήταν μέχρι πρότινος άγνωστα.

Καίρια ερωτήματα

Η κίνηση αυτή εγείρει μια σειρά από ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις:

* Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της καταγραφής; Εάν το ΥΠΑΑΤ δεν γνώριζε μέχρι σήμερα τις εκτάσεις που διαχειρίζεται, τίθεται ζήτημα διαχρονικής διοικητικής αδυναμίας.

* Πόσες είναι οι δημόσιες εκτάσεις; Ποιος αριθμός εκτάσεων αποτυπώνεται στον απολογισμό των Περιφερειών;

*Ποιοι τις νέμονται; Υπάρχουν ιδιώτες ή άλλοι φορείς που εκμεταλλεύονται αυτές τις εκτάσεις χωρίς επίσημη εποπτεία;

* Πόσες από τις εκτάσεις δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ; Είναι γνωστό ότι οι δηλώσεις στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων είναι καθοριστικής σημασίας για τη χορήγηση ενισχύσεων. Ελέγχονται οι πραγματικοί δικαιούχοι;

* Πόσοι βοσκότοποι περιλαμβάνονται; Με δεδομένο ότι οι βοσκότοποι αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την κτηνοτροφία, τίθεται ζήτημα ορθής διαχείρισης και διάθεσής τους.

* Αληθεύει ότι οι εν λόγω εκτάσεις δεν είναι δηλωμένες στο Κτηματολόγιο; 

Διαχρονικές ευθύνες

Εάν το ΥΠΑΑΤ πράγματι στερείται έως σήμερα σαφούς εικόνας για τις δημόσιες εκτάσεις, τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης. Είναι απορίας άξιο πώς για δεκαετίες δεν υπήρξε συστηματική χαρτογράφηση των εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Το ζήτημα της δημόσιας γης δεν είναι απλώς διοικητικό. Είναι πρωτίστως κοινωνικό και πολιτικό. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη διαφάνεια, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία που θα καταδείξουν.

* Το μέγεθος των εκτάσεων.

* Τους όρους και τους τρόπους χρήσης τους.

* Τυχόν αδικαιολόγητες ή παράτυπες δηλώσεις εκμετάλλευσης.

Εκκρεμείς απαντήσεις

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλείται να δώσει άμεσα απαντήσεις για την κίνηση αυτή. Εάν υπάρχει σχέδιο για τη βελτίωση της διαχείρισης της δημόσιας γης, είναι ανάγκη να παρουσιαστεί δημόσια. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η αβεβαιότητα για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας θα ενισχύσει την αμφισβήτηση προς τους αρμόδιους φορείς.

Η κοινή γνώμη αναμένει. Ο χρόνος όμως είναι καθοριστικός, καθώς τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και πιεστικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις