Ρωσία: Η μειωμένη παραγωγή σιτηρών παγκόσμιος παράγοντας ανησυχίας

Η συγκομιδή σιταριού στη Ρωσία θα μειωθεί στους 83 εκατομμύρια τόνους φέτος λόγω παγετού και ξηρασίας, από 92,8 εκατομμύρια τόνους το 2023 και από το ρεκόρ των 104,2 εκατομμυρίων τόνων το 2022. Οι νέες προβλέψεις δείχνουν θολές προοπτικές και για το επόμενο έτος.

Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές του σιταριού και στον πληθωρισμό σε μεγάλους αγοραστές όπως η Αίγυπτος.

Σημειώνεται ότι παρά τον ρυθμό σχεδόν ρεκόρ» της Ρωσίας στις εξαγωγές σιταριού τους τελευταίους μήνες, »οι εξαγωγές της αναμένεται να επιβραδυνθούν λόγω της κακής συγκομιδής και των εξαγωγικών περιορισμών που αποσκοπούν στη συγκράτηση της αύξησης των εγχώριων τιμών, συμπεριλαμβανομένης της αναμενόμενης μείωσης των εξαγωγικών ποσοστώσεων κατά δύο τρίτα από τον Ιανουάριο του 2025.

Ο Hussein Boudi, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δημητριακών στην Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Βιομηχανιών, δήλωσε ότι η μείωση των ρωσικών εξαγωγών δεν θα έχει άμεσο ή βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην τοπική αγορά, τονίζοντας ότι οι διαθέσιμες ποσότητες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών και να διατηρήσουν τις τιμές των αλεύρων σταθερές.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εφοδιασμού Sherif Farouk σε δήλωσή του στις 5 Νοεμβρίου, η Αίγυπτος θα διαθέτει σύντομα ένα στρατηγικό απόθεμα σιταριού επαρκές για πέντε μήνες. Η Γενική Αρχή Εφοδιασμού Εμπορευμάτων (GASC) έχει υπογράψει συμβόλαια με τρεις χώρες για την εισαγωγή συνολικά 290.000 τόνων σιταριού που θα παραδοθούν τον επόμενο μήνα.

Οι χώρες αυτές είναι η Ρουμανία (120.000 τόνοι), η Ουκρανία (120.000 τόνοι) και η Βουλγαρία (50.000 τόνοι). Οι προμήθειές τους θα ανεβάσουν το στρατηγικό απόθεμα σε πέντε μήνες.

Οι Ρώσοι αγρότες διαμαρτύρονται για την κακή κερδοφορία των καλλιεργειών σιτηρών. Η αύξηση του κόστους του εξοπλισμού, των καυσίμων, των εξαγωγικών δασμών και άλλες τέτοιες εξελίξεις έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες, όπως η σόγια και ο ηλίανθος, αναφέρεται.

Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή είναι απίθανη, σύμφωνα με τον Nader Noureldeen, καθηγητή υδάτινων πόρων στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Η σόγια και ο ηλίανθος είναι καλοκαιρινές καλλιέργειες, ενώ το σιτάρι είναι χειμερινή καλλιέργεια, εξήγησε.

Σημειώνοντας ότι η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής σιταριού από 92 εκατομμύρια τόνους σε 83 εκατομμύρια τόνους ανέρχεται σε λιγότερο από εννέα εκατομμύρια συνολικά, ο Noureldeen δήλωσε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει απαραίτητα τις εξαγωγές.

Ο ρωσικός πληθυσμός των περίπου 145 εκατομμυρίων καταναλώνει 25 έως 30 εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως, είπε, γεγονός που αφήνει ένα πλεόνασμα 50 εκατομμυρίων τόνων για εξαγωγή. Αυτός ήταν ο μέσος όγκος των ρωσικών εξαγωγών σιταριού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Noureldeen πρότεινε ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγούν τους Ρώσους αγρότες μακριά από το σιτάρι. Ορισμένοι σχετίζονται με τις επιπτώσεις του πολέμου με την Ουκρανία, όπως η αύξηση του κόστους ασφάλισης της ναυτιλίας λόγω των υψηλότερων κινδύνων που συνδέονται με μια ζώνη σύγκρουσης, και οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τους εισαγωγείς ρωσικού σιταριού να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές.

Ο Emad Al-Saaei, ειδικός σε θέματα εφοδιαστικής, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να γίνονται προβλέψεις για μια στρατηγική καλλιέργεια όπως το σιτάρι τόσο πολύ πριν από την περίοδο συγκομιδής. Υποπτεύθηκε ότι το κίνητρο ήταν πολιτικό και συνδεόταν με το καθεστώς αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης.

Ο στόχος είναι να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού, να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το σιτάρι και να υπονομευθεί η επιρροή της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, είπε.

Εάν οι κυρώσεις καταφέρουν να μειώσουν τις τιμές του ρωσικού σιταριού, δήλωσε ο Al-Saaei, η Ρωσία ενδέχεται να καταφύγει στην πώληση των προϊόντων της εκτός των παγκόσμιων χρηματιστηρίων σιτηρών σε ανταγωνιστικές τιμές. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Αφρική, οι οποίες δεν συναλλάσσονται με τα χρηματιστήρια, θα άρπαζαν την ευκαιρία να αγοράσουν σιτάρι απευθείας από τη Μόσχα σε τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου των παγκόσμιων τιμών.

Η Αίγυπτος, η Αλγερία και το Ιράκ, όλοι μεγάλοι εισαγωγείς σιτηρών, θα ήταν μεταξύ αυτών των χωρών.

Ο Al-Saaei είδε μια άλλη πιθανή ευκαιρία για την Αίγυπτο στο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης σιτηρών της Αιγύπτου, επιτρέποντάς της να χρησιμεύσει ως κόμβος διανομής με ρωσικά φορτία που εκφορτώνονται και αποθηκεύονται προσωρινά σε αιγυπτιακά σιλό πριν από την επανεξαγωγή τους στους τελικούς προορισμούς τους.

Η Ρωσία επεξεργάστηκε μια παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία στις αρχές της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία όμως δεν διήρκεσε λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Ρωσίας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις