Αναγκαία χαρακτηρίζεται η αναπροσαρμογή στρατηγικών όπως αναφέρουν παράγοντες στην αγορά των δημητριακών μιλώντας στο Agrocapital..Οι ανισότητες στις μεταβολές μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών αντανακλούν την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπροσαρμόσει στρατηγικές πολιτικές στους τομείς της γεωργίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εμπορικής συνεργασίας. Τα δεδομένα καταδεικνύουν σαφώς τις συνέπειες των διεθνών κρίσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτονομίας και της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή.
Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτει σημαντικές μεταβολές στις εισαγωγές και εξαγωγές σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων κατά την περίοδο 01/07/2024 - 24/11/2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς. Οι αριθμοί αντανακλούν τις δυναμικές εξελίξεις στη γεωργία και το εμπόριο, καθώς οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών αναταραχών διαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό.
Σιτηρά πτώση εξαγωγών, διακυμάνσεις εισαγωγών
Η εξαγωγή του μαλακού σίτου στη Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε εντυπωσιακή μείωση της τάξης του 30%, με το συνολικό όγκο να ανέρχεται σε 9,15 εκατ. τόνους, ενώ αντίθετα, η εισαγωγή του διατηρήθηκε σταθερή (-1%). Σημαντική άνοδος 10% καταγράφηκε στις εξαγωγές σκληρού σίτου, ενώ η εισαγωγή του μειώθηκε δραστικά κατά 70%. Αντίστοιχα, η εξαγωγή κριθαριού υποχώρησε κατά 38%, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 43%. Το καλαμπόκι, από την άλλη, παρουσιάζει πτώση εξαγωγών κατά 46%, αλλά μικρή αύξηση στις εισαγωγές (+7%).
Ελαιούχοι σπόροι σταθερή ανοδική τάση
Οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων παραμένουν ισχυρές, με τους σπόρους σόγιας να καταγράφουν αύξηση 7%, τους σπόρους ελαιοκράμβης 8% και τους ηλιόσπορους 35%. Η διαρκής ζήτηση για αυτές τις πρώτες ύλες αντανακλά την αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή φυτικών ελαίων και ζωοτροφών.
Φυτικά έλαια απότομη πτώση εισαγωγών σογιέλαιου
Σημαντική υποχώρηση στις εισαγωγές σογιέλαιου κατά 66% και ελαιολάδου ελαιοκράμβης (-50%) καταδεικνύουν πιέσεις στην αγορά. Οι εισαγωγές ηλιελαίου επίσης μειώθηκαν (-19%), ενώ η μείωση στις εισαγωγές φοινικέλαιου (-18%) υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις