Ρωσία: «Στοπ» στις εξαγωγές κριθαριού, καλαμποκιού και σίκαλης;

Ξεκινάνε οι ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιταριού

Η Ρωσία επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών από τη χώρα για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος στα τέλη Νοεμβρίου είχε σημειώσει ρεκόρ σχεδόν 2 ετών.

Η κυβερνητική υποεπιτροπή τελωνείων καθόρισε την Παρασκευή ποσόστωση εξαγωγής σιτηρών ύψους 11 εκατομμυρίων τόνων για την περίοδο από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2025, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης. 

Σε σύγκριση με πέρυσι (29 εκατομμύρια τόνοι), η ποσόστωση θα είναι σχεδόν τρεις φορές μικρότερη. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η εξαγωγή στο εξωτερικό μόνο σιταριού και σμιγάδι. 

«Για την εξαγωγή κριθαριού, σίκαλης και καλαμποκιού, η ποσόστωση θα είναι 0 τόνοι», - διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, εντός της ποσόστωσης θα είναι ένα κυμαινόμενο ποσοστό του εξαγωγικού δασμού (damper), εκτός ποσόστωσης ποσοστό - 50%, αλλά όχι λιγότερο από 100 ευρώ ανά τόνο. Το αντίστοιχο σχέδιο διατάγματος της ρωσικής κυβέρνησης θα ετοιμαστεί στο άμεσο μέλλον.

Οι επίσημες προβλέψεις για το δυναμικό εξαγωγών σιτηρών αυτή τη σεζόν είναι 55-60 εκατομμύρια τόνοι. Πέρυσι η Ρωσία εξήγαγε 72,2 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εκ των οποίων 54,1 εκατομμύρια τόνους σιταριού.

Επιπλέον, η τελωνειακή υποεπιτροπή υποστήριξε την παράταση της απαγόρευσης των εξαγωγών ρυζιού από τη Ρωσία για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η σημαντική μείωση της ποσόστωσης εξαγωγής αποσκοπεί στη συγκράτηση των τιμών στο εσωτερικό της χώρας, λέει ο Dmitry Rylko, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Συγκυρίας Αγροτικών Αγορών. 

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου, το σιτάρι τέταρτης κατηγορίας με πρωτεΐνη 12,5% αυξήθηκε στην τιμή σχεδόν κατά 10%: σύμφωνα με την Rusagrotrans, πωλείται από τον ανελκυστήρα για 14,8-15,2 χιλιάδες ρούβλια ανά τόνο. 

Σύμφωνα με τη Rosstat, στις 25 Νοεμβρίου, η άνοδος των τιμών των τροφίμων έφτασε το 10,2% σε ετήσια βάση και σημείωσε ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2023. Οι πατάτες έχουν αυξηθεί σε τιμές κατά 78,4% από την αρχή του έτους, το λάχανο - κατά 30,7%, τα τεύτλα - κατά 27%. 

Η αύξηση των τιμών του βουτύρου επιταχύνθηκε στο 31,6%, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να οργανώσει τις εισαγωγές από την Τουρκία και το Ιράν.