Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, σχεδιάζει να μειώσει την ποσόστωση εξαγωγής σιταριού κατά τα δύο τρίτα το 2025, ανέφερε το Reuters.
Θα αυξήσει τους εξαγωγικούς δασμούς για το σιτάρι κατά πάνω από 18% από τις 4 Δεκεμβρίου 2024 και θα καταργήσει τις ποσοστώσεις εισαγωγής για ορισμένα βασικά τρόφιμα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τη ρωσική κυβέρνηση.
Το Συμβούλιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) δήλωσε ότι οι εξαγωγικές ποσοστώσεις της Ρωσίας για το δεύτερο μέρος της εξαγωγικής περιόδου από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2025 θα είναι 11 εκατομμύρια τόνοι, μια απότομη μείωση από τα 29 εκατομμύρια τόνους που αποστέλλονται κατά την ίδια περίοδο του 2024.
Η E.E. περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και τη Ρωσία και συντονίζει την τελωνειακή και δασμολογική πολιτική των μελών της.
Η μεγάλη μείωση των εξαγωγών θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία που εξαρτώνται από τη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών τους σε σιτάρι. Θα μπορούσε επίσης να έχει ανοδικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του σιταριού.
Μια μικρότερη από την αναμενόμενη σοδειά σιταριού το 2024 που σχετίζεται με δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις βασικές περιοχές παραγωγής της Ρωσίας και η εκτίναξη των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες ήταν παράγοντες για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, ανέφερε το Reuters.
«Η απόφαση θα συμβάλει στην εξομάλυνση των διακυμάνσεων στις τιμές καταναλωτή που προκαλούνται από την εξάντληση των αποθεμάτων της εγχώριας παραγωγής και την ανάγκη εφοδιασμού της εγχώριας αγοράς μέσω εισαγωγών και θα συμβάλει στον περιορισμό του πληθωρισμού», ανέφερε η ρωσική οικονομική βιομηχανία.
Για την περίοδο 2024-25, η Ρωσία αναμένεται να παράγει 81 εκατ. τόνους σιταριού, ενώ θα εξάγει 48 εκατ. τόνους, ανέφερε η Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις τελευταίες προβλέψεις της. Εάν πραγματοποιηθούν, και τα δύο θα είναι τα χαμηλότερα σύνολα της χώρας από την περίοδο 2021-22.